– Innen ti års tid, begynner kirkegården å fylles, og da må den utvides, sier kirkeverge Eli Ødegaard.

Det er bakgrunnen for at en kommende utvidelse av kirkegården, ble en del av den nye kommunedelplanen for Singsås som i september var oppe til sluttbehandling.

Les også: Vil ha gangvei i Singsås

VIL HA GRAVPLASS HER: Et forslag som kom opp, i arbeidet med kommunedelplan for Singsås, var å lage en gravplass ved middelalderkirkegården i Singsås. Her ble en nybygd stavkirke satt opp og innviet i 2012. Foto: John Lerli

Lanserer nytt alternativ

I fjor ble det av kommunestyret vedtatt at kirkegården ved Singsås kirke, som ligger på Forsetmoen, skulle utvides med to parseller; sørover og vestover. Men innspillene på disse alternativene har vært mange, og få av dem positive. I stedet kom et nytt alternativ opp: Å anlegge en kirkegård ved den gamle middelalderkirkegården i Singsås, der hvor lokale ildsjeler i 2012 satte opp en stavkirke nettopp her.

Og politikerne i Midtre Gauldal vedtok i september at nettopp dette alternativet på middelalderkirkegården skal utredes, og det har blitt lagt ut på begrenset høring.

Men kirkeverge Eli Ødegaard er ikke begeistret for forslaget om å lage gravplass ved middelalderkirkegården.

Les: Måtte pusse opp kjøkken i Singsås

– Ønsker det slett ikke

– Det forslaget kommer ikke fra oss. Vi er ikke interessert i den løsningen, vi ønsker det slett ikke. Det blir for upraktisk på alle vis. Det blir for tungvint å vedlikeholde og drifte. Familier kan bli delt på to gravsteder. Det er heller ikke heldig at man må ha kortesje fra kirka til gravstedet etter begravelser.

Ødegaard forteller at alle de tre alternativene vil bli krevende og kostbare på Singsås. Men det er nødvendig.

Les også: I fjor ble Singsås kirke restaurert

Opprinnelig var to alternativer lansert: Utvidelse vestover og sørover. Utvidelsen vestover ble raskt funnet uegnet. De måtte ha gjort mye rassikring mot fylkesvei 30, og grunnen ville krevd mye opparbeidelse. I tillegg ligger området et godt stykke bort fra kirka og dagens kirkegård, og det er ikke heldig, ifølge Ødegaard.

Alternativet sørover, er det kirkekontoret ønsker å gå for. Den store utfordringen her er at et bolighus må løses inn. Beboerne har gått kraftig imot forslaget, og Ødegaard er klar over at det er problematisk. Hun mener likevel at de skal finne en god løsning på dette, uten at de som bor der skal være nødt til å flytte fra huset sitt på grunn av ny kirkegård.

Strenge regler

– Til tross for at vi må løse inn et hus, vil dette blir det beste alternativet. Også for pårørende.

Hun sier at dette med å anlegge ny kirkegård er en strengt regulert prosess. Det er tydelige krav til både jordsmonn, drenering og andre forhold som kan spille inn. Flere instanser har innsigelsesrett, og kan stanse kommunens eget forslag.

– Derfor prøver vi å finne alternativer lokalt som kan gå gjennom, sier Ødegaard.

Uansett hvilket alternativ man til slutt lander på, vil det være kostbart, sier hun.

Frist for å komme med innspill var 15. november.