– Boka er en reiseskildring. Den er ikke en guide, men gir folk anledning å bli med meg på tur slik at en kan hente inspirasjon, forteller Lars Erik Sira som bor på Gimse.

Drømmen var å kunne sykle rundt omkring i Norge, og kunne fortelle andre om hvor det er fine sykkelturer. Sira jobber som kommunikasjonsrådgiver hos Statens vegvesen, og han gir blant annet informasjon om pågående veiprosjekter.

Lavere tempo

– Fordelen med å dra på lange sykkelturer er at en kommer tettere på vær, vind og topografien, og det er lettere å komme i kontakt med folk. Det blir som å oppleve alt i et lavere tempo, forteller 42-åringen.

Sykkelturene tok han i fjor sommer, og Sira forteller at det var varierende værforhold med 23 grader i Lofoten til minusgrader i Finnmark. I løpet av 76 dager tilbakela han 5360 kilometer, og i boka skildrer han 25 anbefalte sykkelruter. Her er det ikke bare tips om hvor en kan sykle, men også hva som kreves både av utstyr og innstilling.

–Stort sett lå jeg i telt, men det hendte også at jeg overnattet hjemme hos kjente eller ble invitert hjem til folk, sier Sira.

Sør og nord

Den første sykkelbolken startet 30. mai med en rundtur i Sør-Norge. I midten av juli var han hjemme igjen i Melhus, og tre uker senere syklet han ut på nye turer. Da syklet han til Kirkenes. Den første delen av turen nordover gikk med tog til Harran. Kartet over anbefalte sykkelruter viser ikke så mange turforslag i Midt-Norge.

– Det ble litt tomt i Midt-Norge, men jeg har med bilder fra steder som Dovre og Snillfjord. Jeg syklet via Orkanger da jeg dro til Kristiansund, og via Svorksjøen tilbake. Dermed ble det litt lokalt, sier Sira.

Sykkelturene gjorde Sira uten at resten av familien var med.

– En må like å være i sitt eget selskap, og det gjør jeg. Underveis møtte jeg mange, og et par kamerater var med på enkelte strekninger. I Nord-Norge møtte jeg en fra Sveits som jeg syklet sammen med i tre dager. Boka handler mye og medreisende og ikke bare om meg og mitt, forklarer Sira.

Egen utgivelse

Sira gir ut boka på egenhånd, og han viser til at det er blitt mer og mer vanlig. Han har opprettet egen nettside for boka, og han har registrert den i bokbasen.

– Jeg håper bokhandlere vil ta inn boka, og så kommer jeg til å dra ut på foredrag Forhåndsbestillingene har tikket inn, forteller Sira.

Sira har ingen konkrete planer om nye sykkelturer, men regner med å være mer hjemme av hensyn til familien som teller kone og to barn. I vår kjøpte han seg elsykkel, og benytter den til og fra jobben i Statens vegvesen når det passer slik.

– Terskelen for å sykle blir lavere, og en tenker ikke så mye på motbakkene, sier Sira.

Lars Erik Sira sykler til og fra jobb i Trondheim når anledninga byr seg,og regnbyger virker ikke avskrekkende. Foto: Gunn Heidi Nakrem