En liten ærfuglflokk, på mellom 30 og 40 ender, holder for tiden til utenfor seilbåthavna i Børsa. I denne flokken finnes også en hann av den langt mer sjeldne praktærfuglen. Praktærfugl hekker på Svalbard, og mange overvintrer langs kysten i Norge. Den er tallrik i Nord-Norge, men er sjelden hos oss. Ved siden av en hann som har overvintret flere år ved Straumen på Inderøy, er det stort sett bare sporadiske funn hos oss, men dog funn stort sett hvert år.

Fuglen i Børsa er derfor ikke noe vanlig syn. Den skiller seg klart ut fra de andre endene i flokken, og kan derfor lett observeres med en vanlig kikkert på avstand. Er man heldig, som jeg var, kommer fuglene nærmere land. Man kan da se dem fint med det blotte øyet. Da jeg var der kom flokken svømmende inn på det indre området, der de søkt bort til ei spesiell brygge og noen båter der. Kanskje fant de noe mat der? Her var de veldig aktive en liten stund, før de svømte utover igjen. En flott opplevelse var det iallfall å få de på så nært hold!

En utfarget praktærfugl hann er en av våre vakreste fugler. Mens hunnen ligner svært på hunnen til en vanlig ærfugl, skiller praktærfugl hannen seg klart fra ærfuglhannen.

Den har en umiskjennelig og meget iøynefallende oransjegul nebbknøl i pannen. Nebbet er rødorange, hodet blågrått med fyldig nakke, brystet er rent med lakserosa skjær, og den har grønnskjær på kinnet og svart rygg og skuldre. Et karakteristisk trekk er ellers de to utstikkende "seilene" på ryggen som vises godt også på bildet. Disse "seilene" kan sees på lang avstand og både hunner og ungfugler kan plukkes ut i ærfuglflokker på dem. Hannen har, som andre ender, på sommeren en mer nøytral drakt. Denne kalles eklipsdrakt.

UNGFUGL: Det spraglete brystet til denne fuglen, viser at det er en fugl som fortsatt er delvis i eklipsdrakt. Liten tendens til nebbknøl og mangel på grønt i kinn, kan tyde på at det er en 2K, dvs. en fugl som ble født i fjor, og nå er i sitt andre kalenderår.