Det er en voksen sandsnipe som er observert på Øysand.

Arten er fram til og med 2012 funnet bare ni ganger i Norge, med totalt 10 individer.

Dette opplyser Eirik Spets som har tatt mange bilder av sjeldenheten. Dette er første funn av sandsnipe  i Trøndelag.

Fuglen ble oppdaget av Einar Sæter i to-tida på søndag, og var fortsatt på plass i dag tirsdag, opplyser Spets.

- Sandsnipa er en nordamerikansk art, og er en sjelden art ikke bare i Norge, men i Europa. Det er en meget liten vader, i lengde bare 13 - 15 cm lang, sammenlignet med gråspurv som er  14-16 cm og linerle 16,5 - 19 cm, forklarer Spets.

Sandsnipa kan være vanskelig å skille fra dvergsnipe som er tilsvarende i størrelse, men sandsnipa har oftest en litt kraftigere kropp og nebbet er kraftigere og har litt buttere spiss.

Dersom man ser fuglen veldig godt, kan man se antydning til svømmehud mellom tærne. Dette er det sikreste kjennetegnet. Fuglen på bildet er en voksen fugl og et relativt lyst individ. De fleste voksne fugler er om sommeren litt mer gråbrune. Det er også  funnet en eller to sandsniper i Finnmark tidligere i år, så dette er altså individ nummer 12 eller 13 som er påtruffet i Norge, forteller Spets.

I vinter oppdaget Spets en annen sjelden art i hagen sin på Gimse, hvithodespurv. I likhet med den gangen har det nå kommet svært mange fuglefolk for å se på denne "godbiten". Det har vært mange fra Nord-Trøndelag, fra Hitra, Ørlandet, flere fra Møre og noen har kommet enda mer langveis fra for å se sandsnipa på Øysand.

Foto: Eirik Spets
FOTOGRAFEN: I vinter foreviget Eirik Spets den sjeldne hvithodespurven hjemme på Gimse.