Christer Horgen er viseadministrerende direktør i Aktiv Eiendomsmegling, og kom til Støren for å snakke om boligmarkedet i Trøndelag og Midtre Gauldal spesielt, under Gauldalskonferansen.

Han var tydelig på at boligprisene i Midtre Gauldal og Støren spesielt, vil øke i årene som kommer.

Les: Rognes tror ikke boligprisene vil falle

- Her er det muligheter

– Boligprisene er lave i Midtre Gauldal. Her er det muligheter. Her bør investorer inn og kjøpe opp tomter og boliger på Støren, for her vil det øke.

Grunnen? Det fylles opp i Trondheim og ny E6 kommer. I dag er det i snitt 15000 kroner i forskjell på kvadratmeterprisen mellom Melhus og Støren.

– Går vi fem år tilbake, så det ikke sånn ut i Melhus. I Orkanger så det heller ikke sånn ut for noen år siden. Hva skjedde? Jo, de fikk ny vei. Da flytter folk hjem, eller folk flytter til kommunen, og pendler i stedet, sa Horgen.

Les også: Satte ny prisrekord i Melhus

Mangler tomter

Trønderbladet har i flere omganger skrevet om mangelen på eneboliger, leiligheter og boligtomter i hele kommunen, og på Støren spesielt. Det som over år har blitt en trend, er at stadig flere av de unge nyetablererne har flyttet til Hovin, hvor de thar vært stor byggeaktivitet.

Nå er det relativt bra aktivitet på byggingen av leiligheter på Støren, og nylig ble Korsen kjøpt for 19 milliloner kronger, som skal gi veldig mange leiligheter til Støren sentrum. Men eneboligtomter er fraværende.

Et kjapt søk på finn.no fredag ettermiddag, viser at det ligger en god del ute til salgs.

Ti leiligheter eller leilighetsprosjekter med flere enheter, ligger ute. Én leilighet i Singsås, mens resten er på Støren.

Totalt ni eneboliger forsøkes solgt. Fire av dem på Støren, én eiendom i Budal og to eneboliger i henholdsvis Soknedal og på Rognes.

Les: Ordføreren vil ha 50 tomter her

- Må ha tomter

Han ga kommunen en klar oppgave: De bør utvikle boligområder. Midtre Gauldal klarer ikke trekke til seg de store investorene, fordi boligprisene er såpass lave. Dermed må kommunen på banen, og ha helt byggeklare tomter stående klare. Dette må de også gjøre uten mål om å tjene penger. Og de bør være rause i reguleringen; de bør tillate eneboliger, leiligheter, rekkehus og flermannsboliger i ett og samme boligfelt. Da skaper man gode bomiljø, med stor variasjon.

– Det er viktig at kommunen er i førersetet. De bør ha byggeklare tomter. Da tiltrekker de seg folk og skaper boligbygging og boligutvikling, sa Horgen.

Kommuner bør etablere eiendomsselskap. De må bygge infrastruktur. Og de må ha en nullvisjon: De skal kun dekke sine kostnader.

– Jeg mener det er helt feil at kommunen skal tjene penger på tomtesalg. Det blir kun en kortsiktig inntjening, som hindrer utvikling av bygging. Det er vekst som må være målet.

Tror på stor økning

Statistisk sentralbyrå (SSB) sier at i 2030 vil det bo drøye 7300 innbyggere i Midtre Gauldal, og drøye 7900 i 2040. Horgen tror ikke disse tallene holder, han tror det vil være mer. Med ny vei vil veksten bli kraftigere.

– Når det har kommet ny vei, tror vi det blir annerledes.

Snittprisen for en bolig i Midtre Gauldal det siste året, er på drøye 2,3 millioner kroner.