2. oktober hadde Anders Braa sin første arbeidsdag ved arealenheten i Melhus rådhus. Han blir én av fire personer med ansvar for landbrukssaker. Braa kommer fra Norsk Landbruksrådgiving, hvor han hadde kontor på Brekstad. Tidligere var han driftsleder ved jordbruksavdelinga på Universitetet på Ås. 38-åringen bor på Byneset, og er utdannet agrotekniker ved fagskolen på Hvam i Akershus.

Fra sitt eget gårdsbruk i Brålia på Byneset har han utsikt mot Melhus. Her driver han og samboeren med korn og eggproduksjon. Han synes det er en fordel at han ikke er bosatt i Melhus kommune når han skal ta seg av forvaltningssaker.

Ikke bare kontorarbeid

– Mitt forhold til Melhus er at det er en trivelig nabokommune, og jeg har inntrykk av at det er et aktivt og levende landbruk her, sier Braa.

I sin forrige jobb drev han mye med kornforsøk og praktisk veiledning til bønder. Han tror ikke jobbskiftet blir å gå fra åkeren til kontorstolen.

– Jeg regner meg for å være en praktiker, så jeg håper å få komme ut til bønder, så langt behovet og mulighetene er der, sier Anders.

– Hvorfor ville du til Melhus i ny jobb?

– Melhus er en stor landbrukskommune med interesse for landbruk. Her er det mange interessante problemstillinger og aktuelle saker. Melhus er et pressområde i forhold til Trondheim og jordvern, og forvaltninga må ta hensyn både til landbruksnæringa og storsamfunnet. Det kan være krevende, men interessant. At jeg nå får kortere veg til arbeid er også et pluss, sier Braa.

Har lyktes godt

Han synes bønder i Melhus har lyktes godt med å skape ny næring og nisjeproduksjon i landbruket, og har stor tro på lokal foredling og samarbeidet «Smak og opplev Melhus».

– Trondheim utgjør et kjempestort marked for lokal mat som kan utnyttes. Samtidig må landbruket ta vare på volumproduksjonen. Det er ikke rom for alle når det gjelder egen foredling, og det passer heller ikke alle å drive med nisjenæringer og gårdsturisme, sier Anders Braa.

Jordvern

Vern av dyrkajorda opptar Braa.

– Jeg synes jordvernet bør stå sterkt. I dag skjer det altfor mye omdisponering av dyrka jord. Dette er en ikke-fornybar ressurs som vi må ta vare på. Sjøl om vi har nok ressurser og mat i dag, så må vi tenke framover og bevare det vi har. Men det trengs politisk vilje for å få det til, sier landbruksrådgiveren.

– Det snakkes mye om jordflytting. Har du tro på det?

– Flytting av dyrkajord er ikke et godt alternativ til å la god gammel kulturjord ligge i fred. Det skal litt til for å lykkes. Men det kan være bedre enn å bygge ned. Vi ser at jord som flyttes ofte havner i mer marginale områder, og høgere over havet. Da mister den litt av sin verdi, sier han.

Fire innen jord og skog

Anders Braa går inn i et firemannsteam som jobber med landbrukssaker i arealforvaltninga. Han overtar stillingsprosenter etter Torbjørn Tranmæl og Jens Granøien, som tidligere arbeidet der.

De tre andre innen jord og skog på Melhus rådhus er Kristin Riaunet (leder), Rita Eidsmo og Ole John Sæther.