At mange kommer til Åpen gård for å se dyr, er ikke glemt, forsikrer rektor Ole Jørgen Stevik ved Øya videregående skole som er vertskap for Åpen gård. Tradisjonen tro blir det anledning til å få se små og store husdyr på skolen.

4000 i fjor

Åpen gård arrangeres lørdag 23. september, og Anders Eggen fra Melhus bondelag håper på like god oppslutning som i fjor. Da kom rundt 4000. For å unngå innkjørings- og parkeringskaos, anbefaler Eggen at folk svinger av på gamle E6 om de kommer nordfra slik at de kan parkere på Skjerdingstad planteskole. Det blir også avsatt parkering på jordene ved Øya videregående skole.

Arrangementet vil få stor bredde, og publikum vil få for eksempel oppleve husdyr, få prøve seg på fuglekassesnekring, få omvisning på det arkeologisk feltet like ved Øya videregående skole, få se tømmerbil svinge inn på tunet, bruk av hogstmaskin og mobilt sagbruk, hogging av trær, historisk utstilling knyttet opp mot skogbruk og salg av kortreist og ureist mat både ute og inne.

Det grønne skiftet

Temaet er altså skog og skogsdrift, og Gunhild Gylland som leder Melhus skogeierlag, er glad for valg av tema gull i grønne skoger.

– Melhus er en stor skogkommune. For to år siden hadde Melhus mest avvirkning hos Allskog. Tømmerprisene er de beste på 10 år, og det er optimisme. Jeg føler at skog er litt i tida, og det grønne skiftet er blitt et honnørord, sier Gylland.

Rektor Stevik forteller at skogbruk og utmark er en del av allsidig landbruk, og derfor en viktig del av undervisninga på skolen.

– Skogen er en ressurs, og det handler om blant annet pleie av kulturlandskapet og biobrensel, sier Stevik.

Skolen er blant dem som vurderer å investere i flisfyringsanlegg for å kunne ta overskuddsvarme fra bonde Elling Nideng.

Temakveld

22. september blir det temakveld om næringsutvikling i skog og utmark, og bruk av massivtre til bygging. Utendørs blir det servering av kaffe fra svartkjelen som tar 20-25 liter. Inne i skolens festsal vil professor og bygdeforsker Reidar Almås fra Hølonda være konferansier, og han vil også holde et innlegg. Innlederne er Anne Huitfeldt fra Moen gård i Klæbu, biovarmekonsulent Martin Solli, forskningssjef Karin Øyaas fra Melhus, Veidekke-ansatt Bjørn Arve Snekvik og administrerende direktør Snorre Fridén fra Allskog.