Andre verdenskrig satte stort preg på Melhus, og i Melhus skal det ifølge opplysninger Trønderbladet har fått, ha vært tre fangeleire.

På Øysand var det flere leire, og det skal også ha vært såkalt russerleir på Jaktøya.

Liudmila Koryakina er fra Murmansk-området i Russland, og hun er nå bosatt på Ler. Skjebnen til russere som var fanger i Norge under andre verdenskrig har grepet henne, og hun vil gjerne bli bedre kjent med den delen av historien. Ifølge Wikipedia var det 470 fangeleire i Norge, og de fleste var for russiske krigsfanger.

På Stavsøra er det satt opp krigsminnemerke for jugoslaviske partisaner på Stavsøra. Ifølge Melhus historielaga var 86 serbere og 53 russere gravlagt på Stavsøra. I tillegg ble både tyskere og henrettede norske motstandsmenn begravd her.

Sist fredag var det 70-årsmarkering for fredsdagen i 1945, og Liudmila deltok på arrangementet Melhus historielag hadde på Gåsbakken. Der ble hun kjent med lærer og forfatter Eigil Sallaup. Liudmila har lest boka Sallaup har skrevet om krigsårene på Hølonda. Under arrangementet viste Sallaup fram en såkalt russergave til Liudmila. Det var et fint dekorert treskrin som en russisk fange ga vekk under krigen.

Liudmila kunne tenke seg å bli bedre kjent med hvor russere satt fanget i Melhus, og hvordan de hadde det. Hvis noen har opplysninger om dette, kan de gjerne ta kontakt med Trønderbladet (982 60 456).