Soknedal barnehage har 82 barn, og det er en fordobling på to år.

– 72 er det ideelle antallet, sier avdelingsleder Inger Strøm.

Merkes det er trangt

Om alle er samlet i barnehage, merkes det at det er trangt, forteller Strøm. For å ha nok plass til alle, er førskolegruppa som teller 24 barn, i skolefritidsordningas lokaler på Soknedal skole.

En annen måte å løse mangelen på inneareal, er at barnegrupper ofte er på tur. Avdelingsleder Strøm forteller at private Hauka friluftsbarnehage deltar i nettverk sammen med Soknedal barnehage. Soknedal barnehage har 20 ansatte.

– Utrolig, sier ordfører Sivert Moen om den store veksten for Soknedal barnehage.

Flere bygger

Moens første representasjonsoppdrag som ordfører var åpning av Soknedal barnehage for to år siden. Ettersom Midtre Gauldal samlet sett har nedgang i folketallet, er Moen lettet over at det er en motsatt trend i Soknedal.

– Det er relativt mange nyetableringer i Soknedal, og vi ser at tomter som har ligget ubrukt i flere år, nå er blitt bebygd. Vi har lagt til rette for ytterligere boligbygging i Soknedal, og det er en del spredt boligbygging. En nedgang er mer dramatisk enn det en skal tro. Pr. innbygger får vi 55.000 kroner, og med en nedgang på omtrent 40 personer slik det er samlet for kommunen, blir det fort 2,2 millioner kroner mindre å rutte med, sier Moen.

Moen forteller at det gamle posthuset er omgjort til leiligheter, og han tror at samvirkelaget kjapt kan bygges om til leiligheter om Coop bygger nytt når E6 er ferdig. Flytting av Norsk Kyllings fabrikk ut av Midtre Gauldal, tror Moen ikke vil gi merkbare utslag i Soknedal.

– Det er stor fordel å ha barnehage her i Soknedal. Vi blir etter hvert nødt til å sette av areal ved skolen om det er behov for en utvidelse. Soknedal barnehage har et fint uteområde, og det er solrikt, sier Moen.

Telledatoen for innbyggertall var 1. juli, og Moen opplyser at det har vært nedgang i folketallet utover høsten i kommunen totalt sett.

Støren

Selv om det totalt sett er nedgang i folketallet i Midtre Gauldal, tror Moen at dette kan snu seg på sikt og han tror det er viktig å få i gang boligbygging på Støren også.

Korsen der Løwi eiendom ønsker å satse på leilighetsbygg, tror Moen blir drivende for det som skjer ellers på kommunesenteret. Om det bygges mange leiligheter i Støren sentrum, ser Moen for seg at folk flytter fra boligfeltet Frøset og til leiligheter slik at det frigjøres eneboliger. Moen forteller at politikerne har tatt vekk rekkefølgebestemmelsene for et felt på Frøset, og at kommunen bekoster gang- og sykkelvei.

Håper på vekst

– Regionen vokser med 3000–4000 nye innbyggere. Om 20 år kan Midtre Gauldal være nærmere 20.000 innbyggere enn 10.000. Jeg ønsker ikke at Midtre Gauldal skal bli en bokommune, og vi må spille på helheten. Om vi får ny næringsvirksomhet og boligbygging, må kommunen følge opp med kommunale tjenester. Når ny E6 fra Soknedal til byen er på plass, betyr reisetida fra Støren ingenting.

ØNSKER FLERE: Avdelingsstyrer Inger Strøm og ordfører Sivert Moen er glad for det høye barnetallet i Soknedal. Foto: Gunn Heidi Nakrem
I Soknedal bygges det boliger, og enda flere kan det bli når det legges ut flere tomter, tror ordfører Sivert Moen.