9. oktober stenger fylkesveg 651 i Soknedal for å gi albuerom til E6-byggerne. Stenginga vil gi noen utfordringer, men ordfører Sivert Moen håper aksepten av beredskapsveien betyr at Statens vegvesen ikke bruker sparekniven på lokalveien og Hovsbrua.

Beredskapsvei

Oppe i lia er den gamle bygdaveien omgjort til beredskapsvei for trafikken bort til kirka, skolen, barnehage og idrettsanlegget. Beredskapsveien blir stengt med bom, og vegvesenet har bestemt at den kun kan kjøres av skolebussen og utrykningskjøretøy. Ordfører Moen forteller at det kan bli noen problemer ettersom beredskapsveien går over tunet til folk. I det ene tilfellet er det tett inntil trappa på en enebolig, og i det andre tilfellet innpå et gårdstun. Fylkesveg 651 er bebudet stengt i seks uker.

– Vi aksepterer denne beredskapsveien i håp om å unngå kuttlista, sier ordfører Moen.

Under et informasjonsmøte Statens vegvesen og entreprenør AF Gruppen samt underentreprenør Aurstad, opplyste vegvesenet at det finnes ei kuttliste som innebærer at Hovsbrua på dagens E6 ikke blir utbedret og at det ikke blir utbedring av lokalveien. Dersom kostnadsramma holder, blir ikke kuttlista tatt i bruk. Ordføreren håper det er mulig å realisere gang- og sykkelvei til skolen og barnehagen, og at veien opp dit får slakere stigning.

Bedrifter

Stenginga av fv 651 fører til en to mil lang omvei. Like ved der beredskapsveien tar av fra fylkesveien, holder flere bedrifter til. Are Hanshus i Hanshus Bil forteller at bedriftene har over 20 arbeidsplasser til sammen.

– Klart at det blir merkbart at fylkesveien stenger siden det er i dekksesongen for oss. Det blir en lang omvei for dem som skal til oss. Omveien blir på to mil, men den kunne ha blitt på én kilometer om folk kunne ha brukt beredskapsveien, sier Hanshus.

Hanshus synes de har hatt bra dialog med vegvesenet og AF Gruppen.

– Dette får stå sin prøve, og det blir et framskritt på sikt, sier Hanshus.

Mer synlig

I Soknedal begynner det nå å bli synlig at E6-prosjektet er i gang. Trær er hugd unna, brakker er kommet opp og fundamentet til den midlertidige brua over Sokna er i ferd med å støpes.

Informasjonsmøtet i Soknahall som Trønderbladet nylig omtalte, var godt besøkt. Det var en lydhør forsamling som fulgte med på orienteringene om sprengning, veistengninger, varslinger og om mulig evakuering. E6 kan bli stengt i perioder, og på inntil 30 minutter når det sprenges.

Vegvesenet har innført krav om at det skal utføres vanning, kloring, kosting og spyling for å dempe støv fra anleggsarbeidet. Dessuten varslet vegvesenet at matjord skal behandles skånsomt, og at entreprenøren skal installere rystelsesmålere på bygninger som blir utsatt for de største rystelsene.

Denne E6-strekninga skal være ferdigstilt i 2021, og blir bomfinansiert. Bommen skal plasseres på Fossum sør for Soknedal sentrum.

SPENT: Are Hanshus og Omar Gunnes jobber i Hanshus Bil. Kundene vil få en to mil lang omvei fra 9. oktober når fylkesveien forbi stenger i seks uker. Foto: Gunn Heidi Nakrem
VED SOKNA: Nede i Soknedal sentrum setter anleggsarbeidet synlige spor. Over Sokna skal det bygges ei midlertidig bru. Store mengder masser skal fraktes ut når Soknedalstunnelen skal bygges. Foto: Gunn Heidi Nakrem
Nede ved E6 kan en se anleggskontoret til Statens vegvesen (grått) og brakkeriggen (t.v.).