Tirsdagens vedtak i Melhus kommunestyre punkterer drømmen om en flyplass på Fremo. Tidligere har ei gruppe flyentusiaster lansert ønsket om en flyplass på Fremo til erstatning for Losen flyplass på Kvål. Sistnevnte flyplass må vike når ny E6 blir bygd.

I kommunestyremøtet var det ingen som nevnte flyplass, og for den saks skyld heller ikke det rådmannen hadde anbefalt politikerne å gjøre: å satse på grunnvann og landbruk når det gjelder Fremo.

Inhabile

Da saken skulle behandles, meldte Stig Ler (Ap) seg inhabil på grunn av næringsinteresser, mens Stein Eidsmo Hova (H) og Maria Langland Nyutstumo (Sp) meldte seg inhabile fordi de er grunneiere. Alle tre ble erklært inhabile av kommunestyret, og trådte til side. Knut Ole Bleke (Sp) trådte inn som vararepresentant, mens verken Ap eller H stilte med vararepresentanter.

Politikerne behandlet altså konsekvensutredning for Fremoplatået, og arbeidet med konsekvensutredninga startet etter at kommunestyret hadde bedt om ei slik utredning i 2012.

Grusforekomstene

Da saken var oppe i formannskapet i forrige uke, orienterte forskerne Lars Libach og Atle Dagestad fra Norges geologiske undersøkelser (NGU) om de mektige grunnvanns- og grusforekomstene på Fremo. Grus og sand ble avsatt for tusenvis av år siden, og ble liggende igjen da breene smeltet. Forekomsten regnes som svært verdifull, og NGU anslår at 80 millioner tonn sand og grus kan tas ut. Dette tilsvarer det årlige forbruket i Norge.

Anbefalinga fra rådmannen er at dagens regulerte grusuttak fortsetter i tråd med vedtatte planer, og at de tre grusuttakene ved Kaldvella reguleres slik at disse blir avsluttet på en god måte.

Flyplass

- Det er helt uaktuelt å ha flyplass på Fremo, sa forsker Dagestad i formannskapsmøtet i forrige uke.

Fremo næringspark lanserte i 2013 planer om ei 400 meter lang flystripe ved Fremo næringspark. Alarmen gikk lokalt, og folk protesterte på planene.

Grunnvann

Grunnvann er det også mengder av, og Klæbu samt innbyggere rundt Fremo vannverk henter drikkevannet sitt fra forekomsten. Forsker Atle Dagestad mener at Trondheim burde ha vurdert grunnvannet som reservevannkilde framfor Benna som Trondheim valgte.

Heller ikke storstilt boligbygging er anbefalt i konsekvensutredninga.

Flyplassen var foreslått lagt i tilknytning til Fremo næringspark.