Fremo næringspark AS vurderer å bygge ei 400 meter lang flystripe ved næringsparken.

- Planen er i en tidlig fase, og dette er ett av flere spor. Motivasjonen er å få til flere arbeidsplasser og mer aktivitet, sier daglig leder Johan Brobakke i Fremo Næringspark AS.

I første omgang kan flystripa bli 400 meter, men i forslag til planprogram er det tatt høyde for ei flystripe inntil 1200 meter.

Tidligere militærleir

Fremo militærleir i Flå ble lagt ned i 2001, og Melhus kommune takket nei til å bruke forkjøpsretten slik de gjorde for Hofstad leir på Kvål. Hofstad leir ble til Hofstad næringspark drøyt 100 millioner kroner senere.

Skifte Eiendom la den nedlagte militærleiren ut for salg, og i 2005 kjøpte Fremo Næringspark AS leiren. Rishaug Eiendom er en av aksjonærene i selskapet. Bygningene i den tidligere leiren er blitt leid ut, men nå ønsker selskapet økt aktivitet med flere arbeidsplasser. I dag er det 10-20 hel- og deltidsarbeidende i næringsparken, forteller Brobakke.

Daglig leder Brobakke opplyser at selskapet har vært i kontakt med Melhus kommune, og har hatt et informasjonsmøte med planavdelinga i kommunen for å orientere om de foreløpige planene.

Landingsmulighet

Ett av forslagene er å legge ut ei flystripe for å trekke til seg virksomhet.

- Vi snakker ikke om Gardermoen her, sier Brobakke.

Melhus kommune har flyplass både på Kvål (Losen) og på Korsvegen. Losen flyplass brukes særlig av seilflyentusiaster, og et åpent spørsmål er om flyplassen kan bli lagt ned om E6 kommer fordi der som en konsekvens av den vestlige veilinja.

I forslag til planprogram som Fremo næringspark AS har lagt fram for Melhus kommune, skisseres det at konsekvensutredning må til fordi et areal på mer enn 15.000 kvadratmeter skal reguleres. Brobakke sier at næringsparken er i en søkefase, og at de derfor ennå ikke har gitt informasjon til blant annet naboer.

- Konsekvensutredninga vil avgjøre prosjektets framtid, og videre informasjon vil da komme, opplyser Brobakke.

Ifølge forslaget kan flystripa brukes av private luftfarttøy, besøkende fly, turister og luftsportutøvere. I tillegg ser sivilarkitekt Morten S. Haave for seg at allmennflyging som ambulansefly. Selv om det ikke er langt bort til Losen flyplass, mener næringsparken at det vil være plass til begge. Avstanden fra flyplassen på Værnes til Fremo er 63,5 kilometer. En flyplass kan være en styrke for næringsarealene, opplyser sivilarkitekten i forslag til planprogram.