– Jevnaldringene er det lite å se til. Treninga er alle tiders, og flere burde være med, sier Bjørnar Almås som blir 89 år i mai.

Almås er en av flere menn som er med i treningsgruppa, som møtes en gang i uka i gymnastikksalen i Hølonda samfunnshus på Korsvegen.

– Jeg er med for å holde kondisjonen ved like. Ellers går jeg noen turer, sier Almås.

Samarbeidsprosjekt

Treningstilbudet «Sterk og stødig» er myntet på personer over 65 år, og er et samarbeid mellom Helsedirektoratet, NTNU, EU, Høgskolen i Oslo og Akershus og et nettverk av fysioterapeuter fra kommuner i Norge.

Frivillige er blitt rekruttert som instruktører, og Steinar Rekstad instruerer gruppa som trener i Hølonda samfunnshus. Rekstad forteller at han har fått opplæring gjennom et kurs over tre dager, og at han er en av fem fra Melhus som er kurset.

– Her på Hølonda er det tre grupper, og den ene er på Gåsbakken, den andre er på helsehuset og den tredje her i samfunnshuset. Gruppa her har en snittalder på 76 år, og har bare menn. Kvinner er hjertelig velkomne hit til gruppa, sier Rekstad.

I fjor høst var treningstilbudet ei forsøksordning, og er nå gjort permanent.

Styrke og balanse

– Det kjøres oppvarming, kondisjonstrening, styrketrening, balansetrening og så fem minutters nedtrapping. Treninga varer i en time, sier Rekstad.

Rekstad omtaler seg som mosjonist, og trener selv ikke daglig. Han har aldri trent på treningssenter, og han sier at trening der ikke passer ham.

Aldri for gammel

– Hensikten med treningstilbudet her er at folk skal bli i stand til å klare seg i hverdagen i stedet for å bli inaktive. Det fokuseres mye på Melhus-prosjektet «100 år i eget hjem». Treningstilbudet er et virkemiddel for at folk skal klare seg hjemme så lenge som mulig. En er aldri for gammel til å trene. Samme hvor gammel du er, vil du ha effekt av treninga. Øvelsene vi har her, er basert på forskning og legges opp slik at en ikke opplever skade eller ubehag. Styrke og balanse er spesielt viktig for eldre, sier Rekstad.

Rekstad kjører i gang med programmet, og deltakerne kommer raskt i gang med styrketrening. Under treninga i samfunnshuset er det verken høylydt musikk eller en ropende instruktør.

– Treninga her er noe annet enn å gå en tur, sier Rekstad.

Deltakerne har ymtet frampå om at de kunne tenke seg en kopp kaffe sammen etterpå, og Rekstad sier at det ikke er utelukket.