Tomta i Orkdal er Norsk Kyllings førstevalg for etablering av ny fabrikk. De vraket alternativet på Støren, og har tomt i Malvik som sitt andrevalg. Men nå har fylkesrådmannen en innsigelse til næringsarealet i Furumoen i Orkdal. Han viser til nye mål i vannforskriften, samt regional plan for vannforvaltning, og konkluderer med at de samlede miljøkonsekvensene ved utbygging av Furumoen er for store.

Det er Furumokjela, samt faren for utslipp til Orkla som bekymrer fylkesrådmannen. Saken avgjøres i fylkesutvalget tirsdag.

Skal reetableres

Det var ingen overraskelse at fylkesrådmannen ville komme med innsigelse, men mange hadde trodd at vedtaket i formannskapet i forrige uke kunne endre fylkesrådmannens oppfatning. Der ble det nemlig bestemt at Furumokjela skal reetableres rett sør for dagens kjele. Politikerne forsterket dette ved at de endret formulering fra vurderes til skal. Man trodde også at Fylkesmannens beslutning om å trekke innsigelsen ville få konsekvenser for fylkeskommunen, ved at også de trakk sin innsigelse.

Nå er det opp til politikerne i fylkesutvalget å fatte avgjørelsen som kan bli svært avgjørende for Orkdal kommune og Norsk kylling.

Uenig med rådmannen

Torhild Aarbergsbotten er gruppeleder for Høyre i Sør-Trøndelag. Hun er en av politikerne som skal møte i fylkesutvalget tirsdag. Hun gjør det klart at Høyre vil gi grønt lys for Norsk kylling på Furumoen.

- Jeg ble veldig overrasket da jeg så den negative innstillinga til rådmannen. Dette er en sak som har vært diskutert så lenge, og Fylkesmannen har nettopp trukket sin innsigelse på grunn av god faglig argumentasjon fra Orkdal kommune. Og så sent som i 2014 var fylkeskommunen positiv til omregulering i Furumoen. Det å snu på flisa etter tre år, gir en veldig dårlig forutsigbarhet for kommunene, sier Aarbergsbotten.

Vil ikke bli fjernet

Høyre-lederen merker seg at fylkesrådmannen mener at man har fått ny kunnskap, men hun kan ikke se at det foreligger noe nytt som er så entydig at fylkesutvalget bør gi sin støtte til innsigelsen.

- Til og med i konsekvensutredninga, som tar for seg ei fjerning av kjela, står det at det vil være «krevende å vurdere om dette (fjerne Furumokjela helt, red. anm.) vil medføre at den økologiske tilstanden til vannforekomsten som en helhet vil bli redusert», sier Aarbergsbotten og legger til at det ikke er snakk om å fjerne kjela, men gjenoppbygge den rett sør for Norsk kylling-tomta.

- Samtidig har Norsk kylling forpliktet seg til å flytte matjorda slik at den blir brukt på nydyrking, og de strekker seg veldig langt for å kompensere for naturinngrepene.

Omgitt av næring

Aarbergsbotten mener det er viktig å huske at Furumoen ikke er noe isolert, avsidesliggende jordbruksområde:

- Furumoen er omgitt av næringsarealer på alle kanter. Dette er i et etablert nærings- og industriområde. Hadde det vært snakk om et nytt, jomfruelig område, hadde det vært noe annet. Men det er ikke det. Det er på Grønøra, og vi politikere må ta en helhetsvurdeing. For oss er de samfunnsmessige verdiene av å si ja til Norsk kylling større enn de negative konsekvensene. Vi håper derfor at vi får med oss fylkesutvalget på dette, for det har så stor betydning for hele regionen.

Protesterte ikke i 2014

– Jeg er helt enig med Torhild Aarbergsbottens vurdering, sier ordfører Oddbjørn Bang i Orkdal etter å ha lest fylkesrådmannens innstilling om Furumoen til fylkesutvalget. Bang trekker spesielt fram at Sør-Trøndelag fylkeskommune i 2014, da kommuneplanens arealdel ble behandlet, ikke hadde noen innsigelse til forslaget om å omregulere Furumoen.

– Det var ingen innsigelse på dette i 2014, og det var heller ingen innspill på at det ville komme innsigelse da planprogrammet ble sendt ut i fjor høst. Det ville vært vanlig om man mente det var nye momenter, sier Bang.

- Vi er overrasket

Mens fylkesrådmannen mener at ny kunnskap om planområdet tilsier at man bør si nei til omregulering, er Bang av en annen oppfatning:

– Siden 2014 er det gjennomført undersøkelser som viser at det ikke finnes arter som er utrydningstruet i Furumokjela. Så kunnskapsgrunnlaget er bedre i dag enn i 2014. Det er ingen ting i det kunnskapsgrunnlaget man har fått, som tilsier at man burde komme med innsigelse nå når man ikke gjorde det for tre år siden. Ordføreren reagerer også på at fylkesrådmannens saksframlegg drøfter jordvern og naturmangfold:

– Vi er overrasket over at det dras inn forhold rundt naturmangfold og jordvern. Dette er områder som tilligger Fylkesmannen som sektormyndighet, og Fylkesmannen har trukket sin innsigelse. Dette er ikke fylkeskommunens område.

– Hva blir konsekvensen dersom fylkesutvalget støtter rådmannen?

– Det kan føre til at Norsk Kylling ikke kommer til Orkdal.