Ordfører Jorid Jagtøyen har lagt fram en intensjonsavtale der Melhus, Midtre Gauldal, Skaun og Klæbu utreder om det er aktuelt å slå seg sammen til en storkommune. Initiativet til avtalen er blitt til etter at fylkesmannen bad kommunene utrede mer enn det såkalte nullalternativet.

- Det er jo litt spesielt at jeg har foreslått denne intensjonsavtalen siden jeg er imot kommunereformen,sier Jagtøyen.

Fristen for å underskrive avtalen er 1. juli, og styringsgruppa i Melhus drøftet tirsdag om kommunen skal godta avtalen.

- Alle venter på alle, sa Gunnar Krogstad (Ap) under møtet.

Ingen eller Skaun

Krogstad mener at Melhus klarer seg på egenhånd, men at dersom det er aktuelt med noen sammenslåing, er Skaun førstevalget.

Melhus har vært den som flere kommuner har ventet på utspill fra, mens Melhus kommunestyre har vedtatt at Melhus klarer seg på egenhånd.

- Skal vi utrede noe vi ikke vil, spurte Mikal Kvaal (H) i formannskapsmøtet.

Kvaal mente det var bortkastet å bruke tid på å utrede en mulig sammenslåing når kommunestyret har vedtatt at Melhus er stor nok til å klare seg på egenhånd.

Tidligere har Melhus kommunestyre vedtatt at det er helt uaktuelt for Melhus å slå seg sammen med Trondheim. Dessuten vedtok politikerne at de skal ha samtaler med nabokommunene for godt naboskaps skyld.

Samtaler har det vært, men Melhus føler seg på ingen måte rede til å inngå forpliktende prat.

Under drøfting av kommunereformen som kommunene har fått beskjed av fylkesmannen om å diskutere, ble det dannet ei styringsgruppe i Melhus. Formannskapet er blitt utvidet med representanter for de partiene som ikke er med i formannskapet, og har også hatt med to tillitsvalgte.

Under tirsdagens møte mente flere at Melhus enten skal utrede det såkalte nullalternativet (bare Melhus) eller en sammenslåing av Melhus og Skaun. Midtre Gauldal ble beskrevet som svært omfangsrik med lange avstander, mens flere mente at klæbyggene helst ville til Trondheim.

Vil bestemme selvl

- Fylkesmannen står ikke over Melhus kommune. Vi er valgt inn av innbyggerne. Vi er åpne for å snakke med naboene, men ikke å slå oss sammen med de tre. I utredninga kommer et selvstendig Melhus på førsteplass, mens en sammenslåing av Melhus og Skaun er på andreplass. På tredjeplass kommer Melhus-Skaun-Midtre Gauldal, mens på fjerdeplass kommer alle fire kommunene sammen, sa Gunnar Krogstad (Ap).

Styringsgruppa diskuterte lenge om Melhus skal gå med på intensjonsavtalen og mot to stemmer, vedtok styringsgruppa at kommunen godtar intensjonsavtalen. Joralf Rindli (Frp) mente at politikerne allerede nå burde si nei til utredning sammen med Klæbu og Midtre Gauldal, og ble nedstemt.

Ett av medlemmene i styringsgruppa er Guro Angell Gimse (H). Trønderbladet spurte henne etter møtet om Stortinget vil gripe inn om Melhus ikke er med på å danne en storkommune sør for Trondheim.

- Et samlet Storting og Høyre har sagt at frivillighet gjelder. Foreløpig er det ingen signaler om at noe annet gjelder. Utrolig mange kommuner har slått seg sammen, sier Gimse.