- Grunneiere ved Benna og Grøtvatnet skal få gjenoppbygge etter brann, og de skal slippe å betale hele regninga med lukket kloakkanlegg, sier Yngve Brox, gruppeleder for Høyre i Trondheim bystyre.

Støtter Melhus kommunestyre

Under tirsdagens formannskapsmøte tok Yngve Brox fram vedtaket fra Melhus kommunestyre om at grunneiere ved Benna og Grøtvatnet som skal benyttes for å forsyne Trondheim og Malvik med reservevann, skal kunne gjenoppbygge bygninger etter en brann. Brannofre kan oppleve at Trondheim kommune fremmer innsigelse mot gjenoppbygging fordi Trondheim kommune vil være vannverkseier.

Melhus kommunestyre har også vedtatt at kommunestyret forutsetter at det fortsatt må være Melhus kommune som skal sitte med det hele og fulle forvaltningsansvaret når det gjelder gjenoppbygging etter brann ved Benna og Grøtvatnet.

I klausuleringsreglene for Benna og Grøtvatnet heter det at kloakken må være i en tett tank. Kostnadene med en tett tank kan beløpe seg til flere hundre tusen kroner.

Prøver på nytt

- Flertallet i formannskapet turde ikke å vedta mitt forslag til vedtak. De dekker seg bak at dette er komplisert juridisk sett. Men de lovte å se på saken, og saken kommer opp på nytt. Rådmannen lovte at saken kommer fort tilbake igjen. Da vil jeg igjen fremme mitt forslag til vedtak, sier Brox.

Brox sier at Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre var klar til å gjøre et vedtak som støtter Melhus kommunestyres vedtak når det gjelder dem som berøres av Metrovann (vannsamarbeidet mellom Melhus og Trondheim).

- Grunneierne er kommet opp i dette uforskyldt. Nå handler det om å skape trygghet for dem. Erfaringa fra Jonsvatnet er at en får prosesser som skaper dype sår, sier Brox.

Brox mener at dersom ansatte i Trondheim kommune mener at de ikke er imot gjenoppbygging etter brann, er det et forhold som ikke er kommunisert godt nok ut til grunneierne.

- Jeg satser på at dette ordner seg, sier Brox.

Metrovann (vannsamarbeid mellom Melhus og Trondheim) har ei kostnadsramme på 400 millioner kroner.

Les også: Vil hjelpe grunneierne