Melhus kommunestyre vil at Metrovann-ofre skal få gjenoppbygge huset, gården eller hytta om bygninga brenner. Dette er stikk i strid med det Trondheim kommune vil.

- Dette er virkelig en seier for oss, sier grunneier Merethe Moum.

Moum var publikummer under kommunestyremøtet i Melhus tirsdag kveld da kommunestyret drøftet Metrovann (samarbeidsprosjektet mellom Trondheim og  Melhus om drikkevannskilden Benna på Kvål/Hølonda).

Gjenoppbygging

Slik klausuleringsreglene er formulert, vil ikke eiere av boliger, gårdsbruk eller hytter få gjenoppbygge om det skulle begynne å brenne. Melhuspolitikerne har ønsket å ha med dette punktet i kommuneplanens arealdel, men Trondheim kommune har sagt nei. Trondheim kommune blir eier av Benna vannverk fordi de betaler 90 prosent av kostnadene i prosjektet. Vanndelen av Metrovann koster 500 millioner kroner.

Kloakkanlegg

I tillegg vedtok Melhus kommunestyre at Metrovann-ofre som får store kostnader med å bygge et kloakkanlegg som står i samsvar med klausuleringsreglene (tett tank), skal få dekket merkostnadene gjennom Metrovann-prosjektet.

- Dette har vært en tøff sak for grunneierne. Vi anmoder Metrovann på det sterkeste om at erstatningene blir slik at Metrovann ikke må svi økonomisk for den enkelte, sa Guro Angell Gimse (H) under møtet.

Av 200 berørte eiendommer, er det bare 10 frivillige avtaler som er underskrevet. Dette gjelder erstatning som følge av klausuleringsreglene, som grunneiere opplever som urimelig strenge. Fristen for å underskrive var 14. februar. Delprosjektleder Hilde Bellingmo fra Trondheim kommune opplyste under kommunestyremøtet at søknad om ekspropriasjon snart vil bli sendt til høring hos Melhus kommune og Trondheim kommune. Det er Fylkesmannen som skal godkjenne om Metrovann kan bruke ekspropriasjon. Ved ekspropriasjon blir det brukt rettslig skjønn.

Les også: hva mener NIVA om klausuleringsreglene?