Kommunal Rapport publiserte nylig Kommunebarometeret 2017.

Detaljert måling

Kommunebarometeret måler til sammen 141 ulike indikatorer innen 12 forskjellige områder, hvor kommunene rangeres.

De viktigste områdene er grunnskole, eldreomsorg, barnevern, barnehage, økonomi og kostnadsnivå.

Årets utgave viser at Dovre topper tabellen foran Audnedal, Tolga, Røyken, Siljan, Oppegård, Oppdal, Bærum, Asker og Mandal. Disse kommunene utgjør Topp 10 i årets barometer.

Tilbakegang for Melhus

Melhus havner på en 193. plass i årets Kommunebarometer. Dette er en stor nedgang fra fjorårets 93. plass.

Kommunen havner omtrent på midten av totaltabellen. Selv om rapporten viser dårlige tall totalt sett for Melhus, er kommunen helt i toppsjiktet innen enhetskostnader. Melhus er også inne på Topp 100-lista hva gjelder pleie og omsorg.

Melhus er helt i toppsjiktet innen enhetskostnader. Kommunen er også inne på Topp 100-lista hva gjelder pleie og omsorg.

Kommunen har sine svakeste plasseringer innen saksbehandling (352. plass), barnevern (345. plass) og helse (322. plass).

Enda verre i Midtre Gauldal

Midtre Gauldal havnet langt bak Melhus i fjorårets rapport. Da endte kommunen på en 218. plass.

Det har ikke blitt noe bedre i år, ifølge Kommunal Rapport, ettersom Midtre Gauldal befinner seg helt nede på en 276. plass, noe som tilsier at kommunen havner litt under midten av totaltabellen.

Midtre Gauldal er bare inne på Topp 100-lista innen sosialtjeneste.

Kommunen har sine svakeste plasseringer innen økonomi (416. plass), kultur (332. plass) og grunnskole (322. plass).

Store svingninger nasjonalt

Særlig innen barnevern og økonomi er nøkkeltallene i Kommune-Norge samlet forbedret det siste året. Også innen grunnskole og helse er det en klar overvekt av nøkkeltall som har blitt bedre.

Nasjonalt er det innen områdene kostnadsnivå, kultur og sosialhjelp at indikatorene i størst grad har utviklet seg negativt. En del kommuner sliter blant annet med å holde kostnadene nede.