– Jeg må si, og jeg vet at faren og moren min mener det samme, at jeg synes at det er ekstremt synd at Norsk Kylling flytter fra Midtre Gauldal.

Det sier Bernt Østhus, sønn av Norsk Kylling-gründer Agnar Østhus, og administrerende direktør i Staur Holding.

Les også: Venstre etterspør det samme samfunnsansvaret

Les: Ordføreren forstår ikke vrakingen

– Sier alt om moralen

Han sier han håpet at Rema skulle vise samfunnsansvar. Han er også overrasket over at folk lokalt ikke reagerer sterkere på det Norsk Kylling nå gjør.

– De velger å rive opp et lokalsamfunn og flytte hjørnesteinsbedriften basert på desimalforskjeller i kostnader. Det sier alt om forretningsmoralen til Ole Robert og Odd (Reitan, red.anm.), når de ikke tar den type hensyn. Det hadde vært lett for dem å videreføre driften i Midtre Gauldal.

Han mener at hans foreldre drev Norsk Kylling med andre verdier.

– Mye av drivkraften deres var å bidra i lokalsamfunnet. Folk som ikke har kjent dem, har gjerne sett på dem som hardbarkede kapitalister, nær sagt. At de kun tenkte profitt. Men det var faktisk slik at det lå i andre rekke. De var veldig opptatte av at det skulle gi positive ringvirkninger i lokalsamfunnet, at lokale bønder skulle ha fortrinnsrett. Da det av og til var trangere tider, prioriterte de alltid å la bøndene produsere og opprettholde lønnsomheten. Til tider bygde da Norsk Kylling store varelager, og tok litt av belastningen for at det skulle være stabilt for lokalsamfunnet.

Les: Østhus spådde kylling-exit i september

– Ligget i kortene

Allerede i september sa Bernt Østhus at veldig mye tydet på at Norsk Kylling ikke ville velge å bli i Midtre Gauldal. Han er derfor ikke overrasket over beslutningen som kom fra Engan i midten av juni.

– Det har ligget i kortene hele tida. Det kan ha vært et spill for å få best mulige vilkår på et annet sted, sier han.

– Men her i kommunen virker de å være tatt på senga?

– Det kan jo være krevende for lokalpolitikere å forholde seg til så profesjonelle og hardbarka forhandlere. Man stiller litt i ulike divisjoner. Politikerne er sikkert dyktige i Midtre Gauldal. Men kanskje er man litt naive til hvor kynisk en sånn aktør opptrer; Rema og Reitan bryr seg ikke om at de ødelegger et lokalsamfunn, sier Østhus.

Fortsatt planer

I september sa også Østhus at de har planer om å etablere seg på Støren igjen, også denne gang med produksjonsvirksomhet som ville gi mange arbeidsplasser. Han vil ikke si mye mer om dette nå, men sier at det er en del av «en større kabal, som vi vurderer.»

– Vi har gjort et framstøt på bygget. Det er mye som tilsier at vi ikke får lov til det. Rema vil visst leie der ut leieperioden i 2024.

– Er det for å holde dere unna, tror du?

– Det vil jeg ikke spekulere i. Det får folk tro hva de vil om, humrer Østhus.

Reitan vil ikke svare

Trønderbladet har tatt kontakt med Reitangruppen, for å gi Ole Robert Reitan, som er styreleder i Norsk Kylling, muligheten til å svare på kritikken fra Østhus. De har fått kritikken i skriftlig form, med sitatene fra Østhus. Vi får til svar at vi kan sitere administrerende direktør i Norsk Kylling, Kjell Stokbakken, på følgende:

"Vi er veldig opptatt av at en ny fabrikk skal forbli i Trøndelag og innenfor en gitt avstand fra dagens lokasjon. Dette for å sikre videre drift hos alle våre bønder og at våre ansatte skal ha dagpendleravstand. Denne målsetningen oppnås ved etablering av fabrikk på Orkanger. Vi har gjort alt vi kan for å finne en løsning i MGK, vi ønsket virkelig å bygge ny fabrikk der, men til tross for MGKs gode arbeid og spennende prosjekt, blir dessverre kostnadene for høye og risikoelementene for mange målt mot alternativet i Orkdal kommune til at vi kan gå for bygging av vår nye fabrikk i MGK."