Klokkeren i Melhus kirke er bare 18 år, og tar livet av myten om eldre menn og kvinner som legger praktisk til rette for prest og menighet. Einar begynte i stillinga i høst, og er engasjert fram til høsten, da han tar videre utdanning. I vinter er han elev ved Øya videregående skole.

– Det er en ideell kombinasjon av skolegang og jobb i fritida. Jeg trives godt, og blir kjent med bare hyggelige folk, sier Einar.

Stillinga var utlyst, men det var få søkere, og Einar ble oppfordret til å søke.

– Det er en fin måte å utfordre meg sjøl på. Jeg synes det er krevende å stå foran store forsamlinger, og dette er den beste treninga jeg kan få, sier han.

14 prosent stilling

Å være klokker er en fast stilling, på 14 prosent i Melhus kirke. Arbeidet går blant annet ut på å pynte i kirka, kjøpe inn blomster, tenne lys, ønske velkommen til gudstjeneste, telle opp offerpenger og sette dem i banken. Klokkeren gir også informasjon undervegs i gudstjenesten.

Einar er oppvokst i Orkdal og på Bømlo, hvor faren Jan Tore kommer fra. Einar har mye slekt på Melhus, og mormor og morfar bor her. Einars foreldre Guri og Jan Tore bor i dag i Orkdal, og Jan Tore er vikarprest i Melhus.

Einar har vært engasjert i søndagsskole og leirarbeid, men har aldri hatt stilling innen kirke og menighetsliv før.

– Jeg har jobbet i fjøs og vært avløser på Finnøy, forteller han. Trønderdialekten har han holdt fast på.

Ønsker å bli politi

Når han er ferdig ved Øya videregående skole neste år tenker han seg på bibelskole i ett år, sannsynligvis på Fjellheim i Trømsø. Hva som skjer videre er han ikke helt sikker på.

– Jeg har tenkt mye på å bli politi. Men først skal jeg i militæret, og håper å bli befal, sier han.

Einar bor på internatet på Øya for tida, men mye av jula tilbringes sammen med familien på hytta ved Gangåsvatnet i Orkdal.

– Hva betyr jula for deg?

– Det er mye glede i jula, og det er ei viktig høgtid fordi den er knyttet til Jesus som kom til oss. Vi har mye tid sammen som familie, og det er trivelig, sier Einar.

Som klokker er det også hyggelig i jula, mener han, med mye folk i kirka, forventninger og givende oppgaver. I en av gudstjenestene på julaften spilte han rollen som Josef, da presten laget levende julekrybbe under prekenen.