Kirkas trosopplæring har gitt liv og aktivitet i kirkene. Barn har fått lov til å overnatte der og de har klatret i kirketårnene for å se klokkene. Åshild Opedal Hugdal synes det er fint, og som nyansatt menighetspedagog ønsker hun å samle enda flere barn og unge i kirkene.

Ei 40 prosent stilling som menighetspedagog stod ledig i Melhus, og da Åshild avsluttet vikariatet som lærer ved ungdomsskolen på Øya, søkte hun seg dit.

Formidler kristen tro

– Jeg hadde lyst til å arbeide med barn og ungdom, og det er spennende å gi dem noen gode redskap i livet. Her får jeg formidlet kristen tro, og vil ha mange spennende arbeidsoppgaver, sier hun.

26 år gamle Åshild er fra Melhus, og kom flyttende tilbake med ektemannen Henning. De har en sønn som ble født i januar i år, og stillinga som menighetspedagog kan kombineres med mammarollen, sier hun. Åshild har også ei 20 prosent stilling i ungdomsarbeidet som Muv driver på Melhus bedehus.

Lektor i historie

– Jeg trives veldig godt i jobben. Jeg har stor frihet til å være kreativ, og har møtt mange trivelige mennesker, sier Åshild, som er godt vant med frivillig kristent arbeid for barn og ungdom, særlig som leirleder, i ungdomsklubb og i konfirmantarbeid. Av utdanning er hun lektor i historie, men har også religionsvitenskap og kristendom som fag.

Åshild vil sammen med den andre menighetspedagogen i Melhus sogn, Svanhild Christofie Sandberg, ha ansvar for trosopplæringa. Åshild vil ta seg av gruppa fra 10 til 18 år, i alle de fire menighetene. Hun skal ha lederkurs, og arrangerer «Lys våken» i Melhus kirke i desember, der 10-åringene overnatter i kirka.

Tårnagentene er også et opplegg for barn i kirkene.

Nå drar Åshild i gang et helt nytt tilbud som har fått navnet «Kode B». Det skjer allerede tirsdag 14. november i Horg kirke.

B for bibelen

– Kode B er et tilbud til 11- og 12-åringer, der de på spennende måter får bli mer kjent med bibelen. Vi skal ha aktiviteter, løse oppgaver, ha quiz, se film og spise middag. Dette skal gå over tre kvelder, pluss et innslag de skal ha under gudstjenesten den 3. desember, forklarer Åshild.

Hun sier «Kode B» har fått god respons andre steder i landet, og gleder seg til å prøve det ut i Horg kirke.

– Noen mener at vi kanskje burde ha startet i Melhus-kirka, men jeg synes det er fint at Horg kirke får være først ute. I Melhus blir det samme opplegg til våren, sier Åshild.

Åshild Opedal Hugdal har vært lærer på Øya, men søkte seg til ei fast stilling i kirka i Melhus sogn da vikariatet hennes var slutt. Stillinga som menighetspedagog er på 40 prosent, og da den stod ledig var det kateket Sonja Bruholt som utførte de viktigste oppgavene. Foto: John Lerli