Familien Winsnes har hatt gården Storstuu Winsnes i flere hundre år. I dag drives gården av tre generasjoner Winsnes og de tilbyr selskapslokaler, laksefiske, kafé og pub. Anne Marit Winsnes-Hayes er daglig leder og driver sammen med sin mann Matt Hayes. Hayes er selv veldig kunnskapsrik innen laksefiske, som er det største trekkplasteret gården tilbyr.

Ulike arrangement

Gården holder åpent året rundt for booking, og har i gjennomsnitt omtrent to selskap i uka. Det er dog noen tider på året hvor det er større aktivitet enn andre, og Anne Marit trekker frem spesielt tre perioder som er mer hektiske.

–Vi har høysesong før jul, om sommeren og i mai, sier hun.

–Mai er en hektisk måned ja, fordi det er mange som feirer konfirmasjon her. Da blir det ofte flere arrangementer i løpet av kort tid, legger Matt til.

Før jul arrangeres det alltid et julemarked på gården. Her kommer flere produsenter både fra Røros, Singsås og Soknedal for å selge sine produkter. Dette markedet går over to dager (lørdag og søndag), og trekker rundt 1000 mennesker. Tidligere har man hatt plass til mellom 10 og 15 ulike utstillere på markedet, men Anne Marit sier at de på grunn av stor interesse vurderer å prøve å få plass til enda flere ved senere anledninger.

–Det som er litt artig, er at vi har ventelister på julemarkedet når det kommer til produsenter som vil stille ut varer her, forteller hun.

Søndags-buffé

Hver søndag fra klokken 14 til 18 serveres det buffé på gården. Dette er den eneste dagen det selges mat her utenom planlagte arrangement. Grunnen til at søndags ettermiddag er tidspunktet for buffeen er at mange hyttefolk, spesielt fra Røros kommer innom på tur ned fra hytta. Matt sier at de vurderer muligheten for å ha åpent på fredager i tillegg i framtida.

–Nå har vi bare en dag i uka med salg av mat. Det hadde rett og slett ikke vært nok marked her oppe for å drive en restaurant på heltid. Det vi vurderer nå, er om vi også skal ha åpent på fredager, så vi eventuelt har to dager i uka, forklarer han.

Laksefiske – fra nybegynnere til eksperter

Det som trekker flest gjester om sommeren, er laksefiske man tilbyr. Gården har et 4 km langt elvestrekk i Gaula hvor gjestene får lov til å fiske. De som er her og leier fiskeplass, overnatter som regel også en ukes tid på gården.

Gjestene som kommer til gården for å fiske, representerer hele spekteret når det kommer til erfaring med laksefiske. Noen av de besøkende er regelrett eksperter på området, mens andre er helt i startfasen. Det finnes en guide som et par ganger om dagen går rundt og følger litt med mens gjestene fisker, og denne guiden kan leies også for dem som måtte ville ha ekstra oppfølging. Det finnes også en liten sportsfiskebutikk på låven, hvor først og fremst de som er gjester her på gården får kjøpt utstyr som kroker og fluer til fiske.

–Guiden kan leies for dem som vil ha ekstra oppfølging eller opplæring i laksefiske. Vi har også noen fiskestenger til utleie, men de fleste gjestene våre har med seg dette selv, sier Anne Marit.

Også elva Gaula er helt i verdenstoppen, skal vi tro Matt. Han påpeker også viktigheten av at elva opprettholdes og holdes ved like for at den skal forbli så god.

–Jeg har vært rundt om i verden og sett mange slike elver, og jeg vil absolutt påstå at Gaula er i verdenstoppen her. Det er derimot viktig at vi holder elva ved like, også med tanke på antall laks som er her. Mange tror laksen vil være her for alltid, men jeg er ikke så sikker på at den vil det om vi ikke tar bedre vare på den fremover, sier han.

Stenger elva

For å opprettholde tilstrømningen av laks til deres elvestrekk og ta vare på laksen som Matt setter høyt, har man lagt inn to pauser i løpet av dagen hvor elva stenges for fiske. En pause er lagt tidlig på dagen, og den andre om kvelden. De opplever positive effekter av dette, og som regel er det lettest å få fisk like etter disse pausene. Matt mener også at dette området er det området i hele Gaula hvor det er lettest å få fisk.

–Spesielt litt senere i sesongen, fra juli og ut, tror jeg dette stedet er det stedet å dra til om man vil ta laks. På grunn av de pausene vi har, er dette det stedet i Gaula hvor man tar mest laks per time fisket, mener han.

Gjester fra hele verden

Gjestene som kommer til gården, representerer et stort antall nasjonaliteter. Likevel er det desidert flest gjester fra Storbritannia, og Anne Marit mener at omtrent 80 prosent av gjestene kommer herfra. Videre sier hun at omtrent 10 prosent kommer fra skandinaviske land, mens de resterende 10 kommer fra et stort mangfold av andre land.

–Vi har hatt gjester fra alle deler av verden. Både afrikanere og australiere har vært innom. Likevel er det desidert flest briter som overnatter og fisker her, sier hun.

Videre forteller hun at de tidligere har hatt opptil sju til åtte forskjellige nasjonaliteter her samtidig, noe som er ganske mye når man ikke har mye mer enn åtte gjester på en gang.

IDYLL: Storstuu Winsnes er en vakker og idyllisk gård på mange måter. Her er inngangen til den gamle låven, som i dag huser en liten sportsfiskebutikk, kafé, pub og selskapslokaler. Foto: Mats Eid Bjørset
MYE FISKE: Det er mange laksefiskere som tar turen innom Gaula i løpet av sommeren. I følge Matt Hayes har Storstuu Winsnes det stredet i hele Gaula hvor man tar flest laks per time. Foto: Thomas Olsen