– Det skal reguleres 700 mål på Kvål, og hvis det blir slik politikerne sier, er dette en kjempeseier for Kvål, sier Lasse Løftamo.

Stor pågang

I mange år har familien Løftamo hatt planer om et boligfelt på Kvål, og Lasse Løftamo forteller at de har hatt svært stor pågang fra folk som vil bygge hus.

– Det har vært forferdelig vanskelig å love folk noe fordi alt er så usikkert. Om vi får en utbyggingsavtale nå og den blir slik vi ønsker, skal vi levere en signert utbyggingsavtale før jul, sier Løftamo.

Boligfeltet til familien Løftamo er planlagt med 60–80 tomter, og ligger over den marine grense slik at det ikke er fare for kvikkleireskred slik det er lenger ned i bygda.

Om alt blir slik familien håper på, skal de selv ta arbeidet med infrastrukturen mens Boligpartner tar reguleringsarbeidet. Imidlertid er det først behov for et møte med Melhus kommune for å få klarhet i hva kommunestyrets vedtak innebærer, opplyser Løftamo.

Gang- og sykkelveien

Som tidligere omtalt har fylkeskommunen krevd at det bygges gang- og sykkelvei langs fylkesveien opp til Hermanstad og Brannåsen på Kvål om det skal legges ut boligfelt der. Fylkeskommunen vil ikke betale for gang- og sykkelveien som Melhus kommune anslår vil koste 35 millioner kroner, og Melhus kommune vil bare forskuttere beløpet.

Fylkesutvalget har åpnet for at fylkeskommunen gir sju millioner kroner til gang- og sykkelveien mot at denne blir med i et pilotprosjekt for gang- og sykkelvei med redusert standard. Strekninga er 2,1 kilometer, og assisterende rådmann Morten Bostad i Melhus kommune sier at kommunen ikke kan ta opp lån til bygging av gang- og sykkelveien fordi den går langs en fylkesvei og ikke langs en kommunal vei. Kommunestyret har vedtatt at Melhus kommune forskutterer utgiftene, og at utbyggerne skal betale summen gjennom en fast sum på 80.000 kroner pr. dekar. Lasse Løftamo sier at kostnaden i praksis vil bli 45.000 kroner pr. boligtomt.

– Vi mener at 40.000 kroner er en akseptabel pris fordi tomtene på Kvål er så billige. I forkant var det snakk om 100.000 kroner pr. tomt eller et beløp pluss minus 50.000 kroner. På Kvål kan vi ikke komme i nærheten av tomteprisene på Løvset, sier Løftamo.

Utbyggingsavtaler

Kommunestyret vedtok i tillegg til krav om 80.000 kroner pr. dekar, at det forutsettes at alle aktuelle grunneiere/utbyggere forplikter seg til å inngå utbyggingsavtaler med Melhus kommune før arbeid med gang- og sykkelveien igangsettes i marka.

– Det er helt umulig å få til en stor regulering for hele området, sier Løftamo.

Under kommunestyremøtet sa Sigmund Gråbak (Melhuslista) at dersom én utbygger pålegges å regulere hele området, er det fare for at utbyggeren kaster kortene. Forslaget om en samlet reguleringsplan for hele området ble trukket av varaordfører Stine Estenstad (H). Kommunestyret har vedtatt at gang- og sykkelveien ikke blir bygd før alle aktuelle grunneiere/utbyggere har forpliktet seg til å inngå utbyggingsavtale med kommunen.

Ledig plass på skolen

Flere av representantene i kommunestyret uttrykte glede over at det ligger an til å bli boligbygging på Kvål, og Mikal Kvaal (H) sa at kommunestyret var i ferd med å foreta et etterlengtet vedtak.

– Det er faktisk 60 ledige plasser på Rosmælen skole. Bortsett fra et lite areal på Hermanstad, har det ikke vært lagt ut boligareal på 25 år, sa Kvaal.