– Jeg skal hilse fra kvålsbyggen, det kjennes ut som jeg er sendt ut for å slåss, sa representant Pernille Wahlberg (Ap) under kommunestyremøtet tirsdag kveld.

Barnehage

Kampropet kom da kommunestyret skulle diskutere rådmannens anbefaling om å bygge ny barnehage på Ler istedet for på Kvål.

– Skal det bli vekst, trengs det barnehage, slo Wahlberg som selv er fra Kvål, fast.

Kvikkleira

Tidligere har kommunestyret vedtatt å bygge ny barnehage ved Rosmælen skole. Dette var visjonen inntil Sweco la fram en rapport i Melhus formannskap om grunnforholdene. Grunnboringer viser at det er fare for kvikkleireskred, og at utløpet for skredet kan bli der Rosmælen skole og Trønder-Lyns anlegg på Sørøya ligger. Samtidig har assisterende rådmann Morten Bostad understreket at det er trygt å bo på Kvål.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vil ikke tillate aktivitet som gir flere personer på Kvål, og mener det ikke er samfunnsøkonomisk å sikre der. Under formannskapsmøtet sa ingeniør Joar Skauge fra NVE at et forsiktig anslag på rassikring er 40 millioner kroner, mens andre mente det ville koste 60 millioner kroner.

Les også: Assisterende rådmann sier det er fullstendig trygt å bo på Kvål

Ordfører Gunnar Krogstad (Ap) opplyste at kommunen ikke kan ta opp 40 millioner kroner i lån til rassikring fordi det aktuelle området er privat, og han sa også at kommunen ikke har ledige midler til sikring.

Utreder utvikling på Kvål

Wahlberg mente at det må tenkes alternativt ved å finne tomter for ny barnehage og skole et annet sted i bygda. Eksempler var Hermanstad der det er planlagt stort boligfelt, Brannåsen som også har vært luftet som boligområde og Vassfjellet. Disse stedene ligger over den marine grense, og dermed utenfor kvikkleiresonen. Hinderet nå for Hermanstad er at fylkespolitikerne må gjøre et vedtak om forenklet standard på gang- og sykkelveien som skal bygges, og det har ennå ikke skjedd.

– Dette er en trist dag for Kvål, slo Svein Evjen (H) som opplyste at han er gift med en kvålsbygg.

Melhuslistas Merethe Moum foreslo i møtet at kommunen utreder hvordan Kvål kan utvikles, og dette ble vedtatt.  Diskusjonen dreide seg om hvor fort dette kan skje, og Moum ønsket oktober som tidsfrist for administrasjonen. Det endte opp med januar 2018 som tidsfrist etter at flertallsgruppa erklærte at de ville støtte forslaget om administrasjonen fikk litt mer tid på seg enn det Melhuslista foreslo.

Vedtok barnehage på Ler

– Vi har ikke bedt om en barnehage, sa Ketil Reitan (Sp) fra Ler.

Reitan stilte spørsmålet om det er behov for en ny barnehage på Ler, og han mente at tomta som er pekt ut, kanskje ikke er egnet fordi barnehagen kan få samme atkomst som et mulig nytt boligfelt med 150 boliger.

– Jeg mener det ikke haster,og vi kan kjøpe oss tid med å tenke oss om. Det er litt over 1000 barnehageplasser i Melhus, og 940 av dem er i bruk, sa Reitan.

Berit Wold Fjelle (Ap) sa at det kan stemme at det ikke er behov for en ny barnehage på Ler, men at behovet kan oppstå som følge av at stadig yngre unger får rett på barnehageplass.

Kommunestyret vedtok at det skal bygges ny barnehage på Ler, og vedtok også det fortsatt skal arbeides for ny barnehage på egnet tomt på Kvål.

Ei barnehageavdeling er i Sorenskrivergården i Kvål sentrum, og politikerne ser for seg å legge ned den når nye Rosmælen barnehage står ferdig. Foto: Gunn Heidi Nakrem
SAMME MÅL: Pernille Wahlberg (Ap) kjemper for ny barnehage på Kvål, og Ketil Reitan (Sp) mener det ikke haster med ny barnehage på Ler. Foto: Gunn Heidi Nakrem