- Jeg tenkte at nå måtte Erik Tofte få slippe å samle inn mer penger etter å ha holdt på i 8 1/2 år, sier Ivar Gafseth.

Ringte innsamlingslederen

Den populære artisten fra Øysand som blant annet er kjent fra The Julekalender, satt og leste i Trønderbladet om at nyorgelet var i ferd med å bli montert i Melhus kirke og at innsamlingsleder Erik Tofte manglet siste rest av menighetens egenandel. Melhus menighet har varslet at den stiller med 1,3 millioner kroner i egenandel til det nye orgelet i Melhus kirke.

- Jeg var i minnesamvær for Martin Klungen, etterpå så jeg artikkelen i Trønderbladet. Det endte med at jeg ringte Erik Tofte og spurte om hvor mye som manglet på egenandelen. Pengene betalte jeg inn på mandag, sier Gafseth.

Beløpet som manglet var på 64.484,15 kroner, og dette beløpet har Gafseth nå gitt.

- Da er de ferdig helt på øret. Dette gjorde jeg for bygda mi, og er humankapital, sier Gafseth.

Gafseth forteller at han vurderte for noen år siden å gi et større beløp til nyorgelet i Melhus kirke, men at han syntes det var for mye krangel.

- Jeg var nøytral, og jeg visste ikke hvilken side som hadde rett. Jeg måtte ha harde fakta, sier Gafseth.

Har sett nyorgelet

Gafseth har vært innom Melhus kirke for å se på monteringa av det nye orgelet, og han er svært imponert. Han tror at folk ikke er klar over hvor stort det er. Når orgelet er ferdig, tror han det vil bli god plass foran det til at et kor kan stå der.

Gammelorgelet har for øvrig betydd mye for ham. På 1970-tallet tok Gafseth mellomfag i musikk, og hadde orgel som hovedinstrument. Orgel er dronningen blant musikkinstrumenter, forteller Gafseth.

- Jeg har øvd mye i Melhus kirke og har hatt plateinnspillinger. Organister og kirkekontoret lånte ut nøkkel til meg slik at jeg kunne spille på orgelet i kirka. Jeg brukte det gamle orgelet mye, men det er ikke vemodig at det ble byttet ut fordi det begynte å bli slitent allerede på 1970-tallet. Det brant jo også, sier Gafseth.

Gafseth håper å få spille på det nye orgelet, og han sier beskjedent at hvis de anser ham for god nok, kunne han tenke seg å framføre egne verker.

Musikeren fra Øysand ble for øvrig pensjonist fra Trøndelag teater 7. februar, men skal i sving som frilans skuespiller senere i år. Gafseth er musikalsk ansvarlig for "Cohen ganger ti" som settes opp igjen fra mai på Theatercafeen.

Dessuten var han nylig med på å feire 50-årsjubileet til Difference og 25-årsjubileet til Travellin' Strawberries. Fredag drar han sammen med Tore Johansen og ei stor gruppe til England, og der skal han sammen med medmusikerne opptre i Blackpool og Liverpool. Ett av høydepunktene vil bli opptredenen i The Cavern der forbildet The Beatles opptrådte.

Glad innsamlingsleder

Innsamlingsleder Erik Tofte er svært glad for gaven fra Ivar Gafseth, og forteller at han var i minnesamværet som Gafseth nevner.

- Jeg spurte Gafseth om han ville være med på å bære inn orgelpipene 3. april. Litt senere ringte han og spurte om hvor mye som manglet, og sa at han ville gi oss beløpet. Dette var fredag kveld, og lørdag mens jeg så på skirenn på fjernsyn, så jeg at beløpet kom inn med hilsen fra Ivar der det sto Heia Norge, forteller Tofte.

Gladnyheten om at menigheten er ferdig med egenandelen, fortalte Tofte under menighetens årsmøte sist søndag.

- Det ble kraftig applaus, sier Tofte.

Tofte opplyser at Ivar Gafseth ga 1000 kroner under en konsert tidlig i fasen av innsamlinga, og da i rollen som Olaf Sand.

I tillegg har Melhus menighetsråd fått en gave på 20.000 kroner fra Sparebank1 og Eiendomsmegler1, og har dermed kommet 20.000 kroner over egenandelen på 1,3 millioner kroner.

- Jeg tror menigheten vil fortsette å samle inn penger slik at orgelet får de 34 stemmene, og det tror jeg den vil klare i løpet av noen år, sier Tofte.

Innsamlingsleder Erik Tofte fortalte i forrige uke at han gledet seg over framdrifta i bygging av nytt orgel i Melhus kirke, og at det manglet 65.000 kroner. Foto: Gunn Heidi Nakrem