Fasaden på det nye orgelet i Melhus kirke er i ferd med å ta form, og ansatte fra det sveitsiske firmaet Orgelbau Kuhn jobber for fullt for å få montert orgelet.

Byggeplass

Kirkerommet ser for tida ut som en byggeplass. Nede på gulvet er alle stolene fjernet, og flere av disse er stablet opp ved alterringen. Lysekrona er dratt til side med et tau, og i enden av rommet er det satt opp pausebord med pulverkaffe og kjeks. Midt på gulvet står ei stor kran. Hullet etter gammelorgelet fylles med deler av det nye orgelet.

Kantor Christine Goedecke er strålende fornøyd med at arbeidet skrider fram, og før i uka var hun og organist Randi Vik i kirka for å se på orgelbygginga. De ansatte fra Orgelbau Kuhn snakker sveitsertysk, og det er et språk som ligger ganske nært opp til Goedeckes morsmål som er tysk. Fra firmaet er det denne uka seks ansatte med prosjektleder Claude Lardon i spissen, mens det i neste uke vil være færre ansatte.

For andre gang

– I starten går det fort å sette opp et orgelhus. De har bygd opp orgelet i orgelfabrikken for å være sikker på at det fungerer. Deretter ble det tatt ned og transportert hit til Melhus. Orgelet er spesialbygd for Melhus kirke, og de samme som bygde orgelet i fabrikken, er med hit til kirka, sier Goedecke.

Hun besøkte den sveitsiske orgelfabrikken i Sveits i slutten av januar.

– Det var ikke spillbart da, men jeg fikk se på instrumentet da det var oppsatt i fabrikken, sier Goedecke.

Prosjektleder Claude Lardon forteller at orgelpipene kommer til Melhus kirke 3. april.

Klart til 17. mai

Selv om orgelhuset fort tar form, vil ikke orgelet være spillbart med det første fordi det skal intoneres.

– 17. mai blir den første gangen det er mulig å ta det i bruk. Orgelet vil ikke være intonert før i slutten av mai, men det er spillbart under konfirmasjonsgudstjenestene, forklarer Goedecke.

Den offisielle innvielsen av orgelet skjer 1. pinsedag som i år er 4. juni, og en representant for biskopen vil foreta innvielsen, opplyser kirkeverge Kurt Rylandsholm.

Stengt kirke

På grunn av byggeaktiviteten er Melhus kirke stengt for gudstjenester.

– Det skal være en familiegudstjeneste om to uker. Kirka vil senere være stengt en periode til, sier Goedecke.

Onsdag var også lederen i innsamlingskomiteen, Erik Tofte, innom Melhus kirke for å inspisere framdrifta i orgelprosjektet.

– Dette går så bra, og dette er artig. Nå skjer det temmelig fort. Vi mangler 65.000 kroner på menighetens egenandel, og vi ser lyst på å få samlet inn det, sier Tofte.

Et mangeårig arbeid for å skaffe Melhus kirke nytt orgel, ser nå ut til å bli sluttført. Allerede i 1979 skrev Trønderbladet som da het Melhusbladet, om at Melhus kirke snart var uten orgel fordi orgelet var i så dårlig forfatning. Gammelorgelet ble bygd i 1947, og et orgelbyggeri forklarte i 1979 orgelets bedrøvelige tilstand med at det ble benyttet krigsmaterialer.

ORGELBYGGERNE: Josef Garic, Claude Lardon, Remo Jenal, Beat Stengele, Thomas Bernhard og Oliver Anghileri er høyt og lavt for å montere nyorgelet. Foto: Gunn Heidi Nakrem
KAFFEPAUSE: Kantor Christine Goedecke kommuniserer på tysk med de sveitsiske orgelbyggerne som har en kaffepause i kirka. Bak Goedecke står innsamlingsleder Erik Tofte. Foto: Gunn Heidi Nakrem