På morgenen onsdag 26. april stakk Arnt Stavne innom gammelelva på Hovin for å sjekke om det var noe interessant å se der.

Les også: Spennende sesong for fugleinteresserte i Trøndelag

Da han etter en stund så noe lyst brun og stort som beveget seg inne i vegetasjonen på andre siden av dammen, steg pulsen raskt.

Kunne det være? Ja, det kunne det! Da han etter hvert fikk sett litt mer av fuglen, var det ingen tvil. Det var en rørdrum.

Les også: Skogdue - en sjelden gjest i vårt område

Selv om rørdrum de siste år er blitt sett årlig i Norge, er den en rimelig sjelden fugl i vårt land, med knapt 130 funn totalt, og kun fem nord for Trondheim. En rørdrum ble sett i 2 dager i Måsdammen på Tautra i 2008.

Vi som ikke fikk med oss den, har nok ikke hatt spesielt stor tro på at vi skulle få oppleve den i Trøndelag. Og så dukker den altså opp på Hovin! Utrolig!

Andre funn i Trøndelag, og det første for sørfylket! Nok et førstefunn for Melhus!

Hovinsdammen er nok biotopmessig heller ikke noen typisk plass for arten, da dette er en art som er sterkt knyttet til takrør. Den er spesialdesignet for et liv i takrørskogen.

Når fuglen føler fare blir den stående helt stille med oppstrakt hals og nebbet pekende opp. De vertikale fargestrekningene gjør da at den nærmest går i ett med omgivelsene, og kan være svært vanskelig å få øye på. Da den oftest er meget sky og gjerne holder seg skjult i vegetasjonen om dagen, er det ingen vanlig fugl å se.

Frøs til

Fuglen på Hovin kunne holde seg skjult i lang tid, men vi fikk innimellom sett fuglen godt. Det var også interessant å se den rolige, smygende måten den beveger seg på i vegetasjonen.

Det kunne være korte bevegelser, før den igjen frøs til og satt helt stille. Den holdt seg alltid mer eller mindre inne i vegetasjonen, og hele tiden i et avgrenset område av dammen. Noen ganger så vi den fanget mat i vannet. Fisk, frosk, krepsdyr og mark står på menyen.

Som en tåkelur

Noen rørdrum blir funnet om vinteren. Med manglende vegetasjon og delvis gjenfrosne vann, er de da lettere å se. De er også da veldig utsatt. Et par fugler ble i februar/mars 2013 fulgt noen dager fram til de ble funnet døde, trolig av matmangel og kulde. På sommeren er de som regel umulige å se, og det er kun den karakteristiske lyden som røper fuglene.

Den kan høres ut som en tåkelur, eller den lyden man kan frambringe ved å blåse i tuten på ei flaske, og kan bære opptil 5-7 kilometer.

Spiste ål

Jeg leste en gang en historie som gjorde stort inntrykk på meg. En mann observerte i april 2006 at en fugl falt fra himmelen og ned i et vann i Tysnes i Hordaland. Det viste seg å være en rørdrum. En 40 cm lang ål stakk ut fra halsen dens.

Fuglen hadde spist ålen som hadde tatt hevn ved å spise seg ut av fuglen. Helt utrolig! Men slike tragedier er det nok mange flere av i naturen enn det vi mennesker kjenner til og opplever.

Fuglen på Hovin var borte 29. april, den holdt seg dermed der i tre dager.

SMYGER: Her smyger den seg fram inne i vegetasjonen, med langsomme, kontrollerte bevegelser. Foto: Eirik Spets