Marit Langland har fisket i Gaula i 35 år, og hun er ivrig på at laksefiske ikke bare er en mannesport. Hun har tilbrakt mange timer i elva sammen med Dina Ler (11) og søsteren Vilde (13). Marit har vært læremester, og drar jentene med på tur når det passer. Dina er den ivrigste, men hun savner én ting.

– Jeg har ikke fått noen laks ennå, sier 11-åringen.

Kom på familiedag

Lørdag var det familiedag ved Gylløyan på Hovin, med gratis fiske for alle. Dit dro trekløveret. Men ingen fisk ble det da heller. Elva var lita, og for dette valdet passer det dårlig.

– Men det er artig å være her likevel. Det skjer mye, og så får alle premie sjøl om det ikke blir noen fangst, sa Dina Ler.

– Har du fisket i mange år?

– Dette er tredje året. Jeg synes det er spennende. Dessverre er det ingen av vennene mine som fisker. Men det er artig å være sammen med Marit, og jeg håper hun får fisk i dag, sa Dina.

Fikk smålaks

Lenge så det mørk ut for fisk på familiedagen. Men Emil Gomez Olsen gikk lengst nord på valdet, og der bet det på en laks. Den var ikke stor, men 2,8 kilo ble dagens rekord.

– Pappa kjører fra Oslo og hit hver helg, men dette er første turen min i år. Og faktisk den første laksen jeg har dratt på land, sier Emil.

Familiedagen samlet mye folk, mest fra Hovin, Lundamo og Ler. 62 personer benyttet anledningen til å fiske, og dette er 15 flere enn i fjor. Hensikten er blant annet å rekruttere flere nye laksefiskere. Horg jakt- og fiskelag fikk ti nye medlemmer i løpet av dagen.

Laks og elg er topp

Interessen for jakt og fiske gjorde at Lars Gunnar Midtlyng tok med sønnene Henrik og Ludvik ned til Gaula denne dagen. Guttene på fire og seks år hadde bekledningen i orden, full kamuflasje fra topp til tå.

– Vi bruker å være med pappa på elgjakt, forklarer Ludvik.

– Hva er artig med det?

– Det er når noen skyter elg. Pappa har tatt en konge-elg, sier han.

– Hva er en konge-elg?

– Den er ekstra stor. Men det er lenge siden.

Guttene fikk hver sin premie etter å ha fisket litt. Ludvik fikk en dupp, og Henrik ei saks for å klippe fiskesnøre.

– Det er noe som henger i ei snor, men jeg vet ikke helt hva det er. Jeg skal ta vare på den resten av livet, sier Henrik.

Lars Gunnar synes familiedagen er et flott tiltak.

– Vi har ikke fisket i elva før, bare i fjellvatna. Men dette er kjempefint for å rekruttere nye fiskere, sier Lars Gunnar.

Blir en tradisjon

Å fiske gratis i Gaula, til og med fritatt for fiskeravgift, er en sjeldenhet. Den første familiedagen ble holdt i fjor, og blir nå en tradisjon. Sponsorer stiller opp med fine premier, og vinneren Emil fikk seg ei flott fiskestang, "Gaula spesial", spesieldesignet for denne elva.

Foruten matservering ble det arrangert natursti, luftgeværskyting, hesteskokasting og utstilling av gamle våpen og gammelt fiskeutstyr. Det var mulig å låne fiskeutstyr, og til og med å få instruksjon.

Jan Ivar Østlyng er blant veteranene i jakt- og fiskelaget, og synes det er artig med liv og røre ved elva.

– Er det en skuffelse at det blir lite laks?

– Nei, jeg tror folk koser seg likevel. Det er lite vatn i elva, og dessuten er det hundedager. Det er alltid negativt for fisket, sier Jan Ivar.