Inne i Bankhallen suser Chalambo Yasini fra Taveta i Kenya rundt på banen sammen med A-laget, og det er like før han har nettkjenning med ballen. Hjemme i Taveta er Yasini økonomiansvarlig i kommunen, og er på besøk i Melhus sammen med Eunice Masamo som er leder for sykepleierne. De to forbereder Fredskorps-utveksling, og har vært på omvisning i Melhus sammen med miljøvernrådgiver Jan Henrik Dahl.

Prekær mangel

Jorid Jagtøyen forteller at hun møtte Yasini i Taveta under et besøk en delegasjon fra Melhus kommune hadde, og at det da kom fram at det var en prekær mangel på fotballutstyr.

– Yasini trener et fotballag med ungdom som er uten utdanning og jobb. De hadde 9 par fotballsko til 24 spillere, mens vi lever i overflod. Jeg foreslo for Melhus fotball at det kunne startes et vennskapssamarbeid, sier Jagtøyen som tidligere var ordfører i Melhus.

Samler inn

Fotballtøy og sko har strømmet inn, og Jagtøyen sier at mengden er over all forventning. Yasini og Masamo gleder seg over givergleden, og det samme gjør trener Jan Ketil Berg. I Melhus har Yasini for øvrig også fått besøke kunstgressanlegget i Gruva og sett fotballkamper.

Utveksling

Melhus kommune har et allsidig samarbeid med Taveta, og nylig var Melhus ungdomsråd på besøk der. Melhus har også hatt besøk av utsendinger fra Taveta. Også i år blir det Fredskorps-utveksling, og Melhus kommune ønsker et treårig samarbeid med et utvekslingsprogram for primærhelsetjenesten.

Masamo er i Melhus for å bli kjent med kommunen i forbindelse med at to sykepleiere fra Taveta kommer til Melhus for å være i kommunen i ni måneder, og så reiser sykepleierne Ingrid Hårstad og Annabell Hansen på vegne av Melhus til Taveta for å være der i samme tidsperiode. Denne utvekslinga starter i april.

Tidligere Fredskorps-deltakere fra Taveta har mens de har vært i Melhus, jobbet med renovasjon og planlegging.

Samarbeid

Tidligere ordfører Jagtøyen beklager at det er blitt stadig mindre av den statlige støtten til internasjonalt vennskapssamarbeid, og hun sier at det bare er Fredskorps-støtten igjen. Hun mener at kommunen må sette inn av egne midler slik at arbeidet Melhus kommune driver, kan videreføres. Sammen med ordfører Gunnar Krogstad har Jagtøyen tatt initiativ til to felles ordførerbrev fra norske kommuner til utenriksministeren for å framheve internasjonalt kommunesamarbeid.

Økonomi- og handlingsplanen har et punkt om revidering av det internasjonale samarbeidet, og under siste kommunestyremøtet fikk kommunestyret en orientering om ulike samarbeidsområder og behovet for kommunal finansiering.

Skoler

Melhus videregående skole har i mange år hatt et samarbeid med Taveta, mens Høyeggen skole har hatt et samarbeid med Jagriti Vihara i India og Lundamo ungdomsskole med Kypros og Polen.

I tillegg til Taveta, har Melhus kommune vennskapssamarbeid med kommuner i Norden samt Estland og Latvia. Rosmælen skole og barnehage samarbeider med førskolelærere fra Polen, mens avdelinga Bo og avlastning i Melhus kommune har samarbeidsprosjekt med Nepal.

Eunice Masamo, Jorid Jagtøyen og Jan Ketil Berg står ved noen av kassene med innsamlet sportstøy.