- På sikt er ikke Norsk Kylling en moderne og effektiv fabrikk, sier Lars Morten Rosmo, leder for Sør-Trøndelag bondelag.

Under en næringslivsfrokost på Støren i regi av Næringsforeningen i Trondheimsregionen, avdeling Støren, gikk bondelagslederen hardt ut.

- To igjen

Rosmo mener at Norge kan bli stående igjen med to kyllingfabrikker, og at den ene vil være i regi av Jærkylling og den andre i Østfold.

- Hvis det blir to fabrikker i Norge, vil det ikke skje at det kjøres kyllinger fra Trøndelag til Østfold. Kyllingprodusentene i Trøndelag er avhengig av at det er fabrikk i landsdelen. Jeg tror ikke Nortura bygger fabrikk i Trøndelag, sier Rosmo.

Bondelagslederen frykter at det er over og ut med kyllingproduksjon om Trøndelag blir uten kyllingslakteri.

Norsk Kylling har 124 kyllingprodusenter mens Nortura har 61.

Sterke reaksjoner

Utspillet fra bondelagslederen under møtet på Støren hotell kom både i form av innlegget han holdt for de 30 frammøtte, og i pausen. Det vakte sterke reaksjoner fra representantene fra Norsk Kylling og Roar Aarhaug fra Hugaas rugeri i Soknedal.

En av dem som reagerte, er veterinær Tor Inge Lien ved Norsk Kylling.

Inviterer

- Vi vil veldig gjerne at Lars Morten Rosmo kommer på besøk til Norsk Kylling. Han er leder for Sør-Trøndelag bondelag, og så baserer han seg på opplysninger uten å ha vært inne i fabrikken. Rosmo svartmaler fabrikken, sier Lien.

Salgsdirektør Gisle Ranum fra Norsk Kylling ble også opprørt over utspillet fra Rosmo, og han sier at Norsk Kylling er en svært moderne fabrikk som Rema har investert mye penger i.

- Jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal være på Støren. Slakteriet er veldig bra, og produktene er ekstremt bra. Vi ser at forbrukerne liker våre produkter, og vi utvikler nye produkter. Det er en positiv trend når det gjelder kyllingsalget, sier Ranum.

Kalkunsalget har Norsk Kylling også tro på, og Ranum forteller at Norsk Kylling utvikler nye produkter som fileter som et tilbud til forbrukere som ikke vil ha hel kalkun.

Det er fortsatt ifølge Ranum, overproduksjon av kylling og kalkun. Norsk Kylling har imidlertid ingenting på fryselager. Rema 1000 har større andel av kyllingsalget enn kjedeandelen til Rema 1000 skulle tilsi, opplyser Ranum.

Norsk Kylling betaler produsenter for å ha færre innsett i fjøsene for å få ned leveransene inntil kyllingsalget tar seg opp igjen.

Rema Industrier eier Norsk Kylling på Støren.