1. mai la landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) fram forslag om at grensene for konsesjonsfri kyllingproduksjon økes.

Regjeringa bebuder at det om kort tid vil bli sendt ut forslag på høring om at det skal være mulig å øke antall slaktekyllinger fra 140.000 til 280.000.

Begrunnelsen er blant annet at kapasiteten i enkeltbruk og samdrifter skal kunne utnyttes bedre, og at kyllingbøndene skal kunne øke arbeidstida fra deltid til heltid.

Samtidig bebuder landbruks- og matministeren at det vil bli foreslått innstramming i regelverket for dyrevelferd i slaktekyllingproduksjonen.

Mange bønder i Gauldalen driver med kylling- og kalkunproduksjon, og en stor andel av disse leverer til Norsk Kylling på Støren som ønsker å øke mottaket av kylling.

NOAH som kjemper for dyrenes rettigheter, støtter ikke forslaget til Listhaug, og organisasjonen vil heller ha ned kyllingforbruket.

- Med en konsesjonsendring som bakteppe, blir det enda viktigere å gjøre noe med forbruket: Når 70 milioner kyllinger hvert år utsettes for livet som oppdrettskylling, er dette et stort nasjonalt dyrevelferdsproblem. Det er etterhvert blitt allmennkunnskap at kyllinger ikke har det bra - både grunnet abnorm avl og totalt unaturlige leveforhold. Den eneste effektive måten å endre det på er å redusere konsumet og produksjonen. Det må politikerne bidra aktivt til, uttaler Siri Martinsen i ei pressemelding.