Kampen om vannbåren varme i det nye boligfeltet Mosløkkja på Lundamo, har vekket interesse helt inn i regjeringa.

Ifølge Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes forening, er Melhus blitt brukt som et skrekkens eksempel på krav fra en kommunes side overfor en utbygger. Eksempelet er blitt løftet helt opp på regjeringshold, forteller Jæger.

– Melhus har vært et nasjonalt eksempel, og vi har tatt fram eksemplet fra Melhus som skrekk og advarsel i vår dialog med regjeringa, sier Jæger.

Ønsker fortgang

Jæger har fulgt nøye med via Trønderbladet i utviklinga i saken om boligfeltet Mosløkkja på Lundamo, og han forteller at regjeringa er blitt orientert om melhuspolitikernes håndtering av saken. Regjeringa ønsker å få fortgang på boligbygginga, og at det skal bli billigere å bygge. Jæger er tilfreds med at regjeringa har sett på saken fra Melhus, og at den kan få innvirkning på regjeringas arbeid med regelverket for hva kommuner kan kreve overfor utbyggere.

Vedtaket om vannbåren varme er også blitt nevnt på boligkonferanse i regi av Husbanken.

Kommunestyret snudde

Tirsdag kveld ble det flertall i Melhus kommunestyre for å imøtekomme klagen fra Heimdal Sag Gruppen som har klaget på at kommunestyret har krevd vannbåren varme i det nye boligfeltet Mosløkkja på Lundamo.

– Det tror jeg var en riktig og klok avgjørelse. Jeg er veldig glad for at flertallet kom fram til at klagen skulle imøtekommes. Vi forstår ikke hvorfor Arbeiderpartiet lokalt i Melhus stiller slike krav når de kritiserer regjeringa for ikke å gjøre nok for å få mer boligbygging, sier Jæger.

Her har Heimdal Sag Gruppen planlagt 100 boliger. Tidligere har kommunestyret krevd at husene ikke skal bli så høye. Så kom kravet om fortau og vannbåren varme.

- Look to Lundamo (se til Lundamo), sa Jan Arne Bremnes (KrF) i januar da det ble flertall for kravet om vannbåren varme.

Utbyggeren mente at Melhus kommune ikke hadde hjemmel til å kreve vannbåren varme fordi det ikke finnes fjernvarmeanlegg på Lundamo.

Ap, KrF og SV har ment at utbyggeren burde legge til rette for vannbåren varme ved å legge rør i grunnen, og at avstandene mellom husene skulle være slik at det ville bli plass for rørene. Det ville ikke bli så dyrt, mener opposisjonsleder Gunnar Krogstad (Ap).

Heimdal Sag Gruppen er svært fornøyd med vedtaket, og forbereder nå bygging, opplyser prosjektutvikler Reidar Grenstad.

Per Jæger. Foto: Johnny Syversen