– Vi går inn for rådmannens siste budsjettforslag. Vi blir ikke med på annet enn to promille eiendomsskatt.

VILLIG TIL Å BEHOLDE EIENDOMSSKATTEN: KrF og Øystein Digre (til venstre) er usikre, men heller mot å beholde eiendomsskatten på dagens nivå på fire promille. Bygdelista, med Harald Rognes i spissen, er villig til å ha eiendomsskatt på tre promille.

Les: Dramatisk i skolen

Les: Dramatisk i eldreomsorgen

Vil kutte i investeringer og administrasjon

Det er den klare beskjeden fra Frp-leder Roger Refseth. Han mener kuttene helt klart må komme på andre områder, særlig ønsker han at de kan se på mulige kuttmuligheter i administrasjonen. Og investeringene må holdes nede. Refseth har tro på at enhetene skal klare å løse dette, de har vært oppi verre situasjoner tidligere. Når det gjelder nedleggelsen av kjøkkenet i Soknedal, mener han at dette må komme da de bygger et nytt og stort kjøkken på Støren.

Bygdelistas Harald Rognes har åpnet for at de kan gå med på tre promille eiendomsskatt. Høyres Bjørn Enge vil ikke uttale seg før formannskapsmøtet torsdag. Sp, Bygdelista, Høyre og Frp har flertall i kommunestyret med til sammen 17 prepresentanter. Ap. KrF og Venstre utgjør opposisjonen med 16 representanter.

Bygdelista er lite interessert i å fortsette å legge ned sykehjemsplasser, og mener at effektiviseringen i drifta må skje på andre områder. Administrasjonen må gjennomgås, og investeringene må holdes nede, fastholder Rognes.

– Hva med å legge ned en skole?

– Én ting kan en ikke gjøre noe galt overfor, og det er ungene som skal gå på skole og lære. Her går det ikke an å slakke for mye, sier Rognes.

KrF nekter å legge ned Budal skole

KrFs Øystein Digre sier de ikke helt har landet, men at de vurderer å bevare eiendomsskatten på fire promille, som den har vært det siste året.

– Men jeg deler ordførerens oppfatning av at det ikke blir noe bedre av å fortsatt gi mer penger. Jeg er også litt halvredd for at man bare utsetter problemet, sier Digre.

Han er krystallklar på én ting:

– Det går ikke an å legge ned Budal skole. Den skal bestå. Det er ikke snakk om noe annet.

Høyres Bjørn Enge vil ikke si noe særlig konkret om deres mening, før de har gruppemøte og formannskapsmøtet skal holdes på torsdag.

– Vi er fortsatt der at det overordnede målet er å redusere eiendomsskatten til to promille, sier han.

Ordfører Sivert Moen (Sp) ga uttrykk for at løsningen på de økonomiske utfordringene i Midtre Gauldal ikke er å øke budsjettene.

- Skal vi få orden på økonomien må vi effektivisere tjenestetilbudet. Gjør vi ikke dette nå, blir det en enda tyngre oppgave i åra som kommer, var svaret han ga etter at rådmannen la frem det etter hvert kjente notatet.

Dramatisk situasjon i skole og eldreomsorg

Det kom etter formannskapet ikke godtok det opprinnelige budsjettforslaget med fire promille eiendomsskatt. Notatet fra de forskjellige enhetene var brutal lesing med store kutt innen skole og eldreomsorgen:

  • 10 sykehjemsplasser kan måtte kuttes

  • Kantinene kan bli lagt ned på sykehjemmet og rådhuset

  • Kjøkkenet i Soknedal kan måtte legges ned

  • Aktivitørtilbudet i Budal kan måtte legges ned

  • Én færre nattevakt på sykehjemmet

  • 7,3 lærerstillinger vil falle bort i skolen.

  • På sikt må skolen vurdere strukturelle endringer, det vil si å legge ned en skole

  • Med kutt fra fire til to promille eiendomsskatt, vil også Pleie og omsorg kutte alt av dagtilbud i Budal, Singsås og Soknedal.

Trønderbladet har ikke lyktes med å få en kommentar fra Arbeiderpartiet foreløpig.