Tirsdag kveld inviterte Melhuslista til folkemøte på Buen omsorgssenter. Tema for kvelden var «100 år i eget hjem» og trekkplaster var tidligere trondheimsordfører Marvin Wiseth. Rune Bratseth var også invitert til Melhus, men han var i TV-ruta for å diskutere mesterligafotball. Fotballegende eller ei, arrangøren hadde ingenting å utsette på oppmøtet.

- Vi stod og pratet litt i forkant av møtet. Vi tenkte at 10-15 personer ville møte opp, i stedet kommer det tidobbelte, sier leder Sigmund Gråbak fornøyd.

Ukultur i Norge

Tore Johansen ønsket velkommen med en svensk trudelutt før han overlot podiet til 66-åringen Wiseth. Han mener samfunnet er i ferd med å plassere de eldre på sidelinja. Norge og nordmenn er besatt av å ikke vise tegn på alderdom.

- Vi må legge om samfunnet. I dag er det en ukultur at alle skal være så unge og «freshe». Vi skal bli gamle, men det skal gjerne ikke vises, mener han.

Wiseth mener eldre tvinges ut av arbeidslivet.

- Vi sender hjem folk i sin beste alder. Eldrebølgen omtales som noe smittsomt, en form for svartedøden som kommer til å legge Norge øde. Eldre i dag lever lenger og er friskere enn noen gang, sa Wiseth til godt voksne tilhørere.

Hekler ikke

Wiseth misliker sterkt å bli satt i bås bare fordi han er 60 pluss. Ikke alle eldre strikker lester eller hekler dorullkjoler.

- Det er ikke noe «gæli» i det, men det er bare ikke Marvin, sa han til latter fra de frammøtte.

Gammelordføreren og næringslivsmannen er en populær foredragsholder og forteller med et glimt i øyet. Men han er oppriktig bekymret fordi han mener gamle folk nedvurderes i dagens samfunn.

- Jeg har en hjertesak og det er verdighet. Ansatte på sykehjem er flink og velmenende, men de som bor der mister litt av verdigheten. Vi må passe på at folk har den lengst mulig. Å kunne bo hjemme til man er 100, det er helt etter min smak, sa Wiseth.

- Nyt livet

Han gir blaffen i et litt høyt blodtrykk.

- Blodtrykk og blodsukker, det gir jeg faen i. Jeg er mest opptatt av å ha det hyggelig. Gjør noe artig hver dag! Jeg har fått beskjed fra legen om at jeg har høyt blodtrykk, men spiser likevel sjokolade hver dag. Bestemoren min pleide å si at sukker er bra for hjernen. Vi må bli flinkere til å nyte livet, sa han avslutningsvis.

Assisterende rådmann Trude Skjelvan Wikdahl overtok stafettpinnen etter Wiseth og informerte om «100 år i eget hjem», framtidas helse og omsorgstjeneste i Melhus kommune. Det skal i større grad tilrettelegges slik at eldre kan bo hjemme lengst mulig. Det er opprettet et forvaltningskontor med ett telefonnummer, som skal gjøre det enklere for kommunen å yte tjenester.

Assisterende rådmann Trude Skjelvan Wikdahl informerte om framtidas helse- og omsorgstjenester i Melhus kommune. Foto: TENKER NYTT: Assisterende rådmann Trude Skjelvan Wikdahl informerte om framtidas helse- og omsorgst