Eier og daglig leder i Hugaas rugeri, Roar Aarhaug, er ilagt en bot på 2.240.135 kroner for å ha hatt over dobbelt så mange verpehøns og kalkuner som han hadde tillatelse til. Det skriver Adresseavisen tirsdag.

Drift i to fjøs

Fjørfebonden i Soknedal er dermed involvert i en av de største overproduksjonssakene noen sinne for husdyr i Norge, ifølge Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Boten, eller den standardiserte erstatningen, får han for brudd på husdyrkonsesjonsloven i 2009-2011.

Aarhaug produserer rugeegg og kalkun selv på egen gård, men problemet har oppstått fordi han også har drift i et fjøs på en festet tomt eid av et ektepar i Soknedal.

Avslørt av ektepar

Det var dette ekteparet som førte Fylkesmannen i riktig retning ved å legge alle kortene på bordet.

Produksjonen startet før de tok over gården, men med overtakelsen arvet de også en tilleggskontrakt med Aarhaug. Ifølge Adresseavisen har de flere ganger prøvd å kjøpe fjøset selv, men Hugaas-sjefen har ikke vært lett å ha med å gjøre, forklarer de.

– Da kontrollørene kom så vi det som en gyllen mulighet til å endelig komme ut av dette, sier ekteparet til avisen.

Driften på gården er oppført i ekteparets navn, men er i realiteten eid og drevet av Aarhaug gjennom hans selskaper Huro AS, Hugaas Eiendom As og Hugaas kalkun AS, ifølge Fylkesmannen.

Nær 20.000 høner for mye

Den grove overtredelsen ble avslørt ved tilfeldig kontroll i 2012 og ved utvidet foretakskontroll i 2014.

– At de fortalte hvordan dette egentlig foregikk var inngangsporten vår, sier landbruksdirektør Tore Bjørkli ved Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, som har avdekket at Aarhus' egentlige produksjon har vært opp til to og en halv gang det som er tillatt.

Dette har blitt avslørt gjennom blant annet å kartlegge betalt kraftfor, kjøp av maskiner og rekvisita til produksjon, bruk av strøm, dyr levert til slakt og pengeoverføringer til ekteparets kontoer.

I 2011 skal Aarhaug ha hatt om lag 19500 flere høner enn tillatt, og over 11.600 flere kalkuner enn konsesjonsgrensen tillater. I tillegg kommer overproduksjon i 2009 og 2010.

Varsler rettssak

Hugaas-sjefen selv har tidligere klaget på vedtaket, men Fylkesmannen har siden opprettholdt erstatningskravet. Saken ble før helgen oversendt Landbruksdirektoratet for endelig vedtak. Aarhaug sier til Adresseavisen at ikke har noen planer om å vedta boten, og at han tar saken til retten om han må.

– Vi er overrasket over hvor liten forståelse Fylkesmannens representant har for det å iverksette en slik omfattende dokumentasjonsprosess midt oppe i årsoppgjørsperioden og før sommerferien. Det er gitt beskjed om at svar på alle spørsmål og nødvendig dokumentasjon vil bli lagt fram etter sommeren.

Ifølge Fylkesmannen skal Roar Aarhaug i 2011 ha hatt om lag 19500 flere høner enn tillatt, og over 11.600 flere kalkuner enn konsesjonsgrensen tillater. Foto: Gunn Heidi Nakrem