– Så langt har vi ikke hatt underskudd her i kommunen. Det er ingen andre enn politikerne selv som nevner ROBEK-lista. Vi hører nå at økonomisjefen selv sier situasjonen ikke er så ille som vi kan ha fått inntrykk av den siste tiden, sier Lenvik etter kommunestyremøtet mandag kveld.

– Plikt til å orientere seg

Han mener det er viktig at de nå alle får en felles virkelighetsoppfattelse når det gjelder den likvide situasjonen, og sier flere av hans politiske motstandere har vært mer opptatt av "å ta mannen enn å ta ballen".

– Det er kun Senterpartiets Odd Vårvik som takker for et godt og grundig svar fra oss her i dag, påpeker Lenvik og viser til tilsvaret Trønderbladet omtalte fredag ettermiddag, og som ble gjennomgått mandag.

– Han viser seg igjen som en fornuftig og rettferdig type, sier han og påpeker at alle i kommunestyret har en plikt til å orientere seg om det som kommer fram i rapporter i løpet av året.

Da peker ordføreren særlig på regnskaps- og prognose-rapporten fra 31. oktober i fjor, som nevnte den anstrengte likviditeten i kommunen før budsjettet ble behandlet 8. desember. Da ordføreren spurte om mange i salen hadde lest den, var responsen begrenset.

Krevde svar

Mandag kveld måtte både han og rådmann svare i kommunestyret etter en interpellasjon fra Høyre, Bygdelista, Frp og Senterpartiet om kommunens alvorlige likvide situasjon. Økonomisjef Frode Larssen deltok også med en gjennomgang av fakta i saken.

Punktene som blir ramset opp i interpellasjonen gjelder blant annet at kommunens driftskreditt hos Nordea ble utvidet fra 20 til 30 millioner i starten av desember, og at midler satt av til andre formål også ble omdisponert for å dekke kortsiktige løpende utgifter.

Etterlyser ryddighet

Varaordfører Bjørn Enge, som har underskrevet interpellasjonen på vegne av Høyre, mener den siste tids debatt understreker at de som politikere og "hobbyøkonomer" er avhengige av et tydelig og godt saksunderlag for å kunne se utfordringene klart, og at dette er rådmannen og hans stabs ansvar.

– Forbedringspotensial

Rådmann Knut Dukane svarte med å innrømme at det er forbedringspotensial når det gjelder klar og tydelig informasjon, og at det burde ha kommet klarere frem hva punktet i økonomirapporten innebærer.

– Da budsjettet ble behandlet vurderte jeg at dette ville virket mer forstyrrende enn opplysende. Jeg skjønner at når jeg ikke har sagt mer spesielt om dette, vil det som står på side 8 i rapporten lett bli et avsnitt man ikke fester seg ved. Det skulle vært skrevet klarere, og nå vil dette med likviditet bli jevnlig rapportert gjennom arbeidet med kommunens første likviditetsbudsjett i tiden som kommer, sier han.

Situasjonen tilspisset seg da det i januar ble bestemt å ta opp et kortsiktig lån på 65 millioner i påvente av inntekter fra blant annet salg av eiendom, eiendomsskatten, tilskudd fra Husbanken og flere andre punkter som har effektiv på likviditeten. Dette satte en støkk i flere av de folkevalgte, som ikke var forberedt på hvor dårlig stelt det er.

– Ikke i nærheten av ROBEK

At det har forekommet noen lovbrudd ved å omdisponere avsatte midler eller ta opp likviditetslån, ble derimot tilbakevist av økonomisjef Frode Larssen.

– Kommuneloven gir kommunene anledning til å foreta opptak av likviditetslån, ettersom kommunestyret til enhver tid skal sørge for at det er tilstrekkelige midler til å dekke forpliktelser, sier han, og understreker at utvidelsen av driftskreditten med 10 millioner ikke er å se på som et lån.

– Kommunen har også tidligere hatt store problemer med å balansere regnskapet, og særlig på slutten av året er det vanlig å ta opp et kortsiktig lån for å komme i mål. Dette skyldes blant annet at inntektene fra rammetilskudd ikke kommer i desember. Vi har derimot aldri vært i nærheten av å havne på ROBEK-lista, slik det er snakket om. Skikker vi oss vel i 2015 står vi heller ikke i fare for det.

Vedtak på to punkter

Kommunestyret kom etter hvert fram til, etter forslag fra Bygdelistas Harald Rognes, at kontrollutvalget skal se på det han omtaler som mangelfull informasjon og lov- og regelverk.

Samtidig skal administrasjonen vurdere om kontoer for drift og investeringer skal holdes adskilt.

Økonomisjef Frode Larssen forsøkte å gi et reellt bilde av likviditetssituasjonen i Midtre Gauldal for å svare på spørsmålene. Foto: Elling Finnanger Snøfugl
Varaordfører Bjørn Enge (H) etterlyser bedre saksgrunnlag og mer lettforståelig informasjon for å få fram "den fulle sannheten". Foto: Elling Finnanger Snøfugl