For to uker siden bestemte formannskapet seg for å si ja til å gå inn med midler i Trondheim Sør Utvikling (TSU) i stedet for å ha egen næringsrådgiver i kommunen.

Foreslo kutt

At kommunene selv må satse på TSU med egne ressurser, er satt som et premiss for at Sør-Trøndelag Fylkeskommune fortsatt skal gi finansielt tilskudd til selskapet i framtiden. TSU er et samarbeid mellom Klæbu, Melhus og Midtre Gauldal, og de 800.000 kronene som kreves for å videreføre samarbeidet, er også satt av i 2015-budsjettet for Midtre Gauldal.

– Jeg synes det er ganske drøyt å gå inn i denne ordninga og påføre oss selv en utgift på 800.000 kroner slik situasjonen er nå, mener Rognes, som heller foreslo å kutte beløpet til halvparten og gi pengene øremerket næringsrådgivning til enhet for næring, plan og forvaltning.

Knapt flertall

Senterpartiets Odd Vårvik hadde opprinnelig bare noen presiseringer til rådmannens innstilling som gikk på kommunens mulighet til å kunne gå ut av samarbeidet ved et senere tidspunkt, men bebudet raskt et kort gruppemøte etter Rognes' innspill.

Resultatet ble en alternativ innstilling som fulgte Rognes' forslag om å kutte med 400.000 og dermed si nei til ei framtid i TSU. Dermed fikk de også flertall med 17 mot 15 stemmer i kommunestyret, i og med at Venstre ikke stilte på møtet.

– Må spares

Arbeiderparti-ordfører Erling Lenvik la ikke skjul på at han var misfornøyd med vedtaket.

– Her går vi glipp av viktige søknadsmidler som vi kun hadde fått tilgang på gjennom dette samarbeidet, sa han.

Odd Vårvik (Sp) ga også uttrykk for at dette ikke var en enkel ting å si nei til.

– Likevel har vi kommet fram til at vi i år er nødt til å gå for en "light-versjon". Nå kan enheten heller kjøpe eventuelle rådgivningstjenester ved behov, konkluderte Vårvik.

– I den alvorlige økonomiske situasjonen kommunen når er i, må vi spare der det spares kan. Disse pengene kommer godt med.

Låner 65 millioner

At kommunens likvide situasjon er prekær, ble nemlig ytterligere understreket da økonomisjef Frode Larssen på kommunestyremøtet innledet med å foreslå strakstiltak for at kommunen skal kunne betjene sine forpliktelser. Et forslag om å ta opp et umiddelbart sertifikatlån på 65 millioner kroner ble vedtatt, i og med at de fleste av sparetiltakene og inntektene vedtatt i budsjettet ikke vil gi full effekt i 2015, deriblant eiendomsskatten.

– Hvis vi skal opprettholde den samme situasjonen som vi hadde ved årets begynnelse, som ikke var spesielt god, så trenger vi 57 millioner kroner.  I tillegg vil det være greit med en buffer.

Les også: melhusordføreren reagerer sterkt

Økonomisjef Frode Larssen har laget sitt første likviditetsbudsjett, og understreket at kommunens pengekasse er tom. Foto: Elling Finnanger Snøfugl