Flesteparten av orgelpipene som stod lagret i Melhus kirke, er blitt stjålet. Kriminalteknikere fra Sør-Trøndelag politidistrikt satte onsdag kveld i gang med åstedsgransking,og deriblant leting etter fingeravtrykk.

Les også:

Orgelpipene var verdt fem millioner

Fra dør til dør på jakt etter orgelpipe-tyvene

Orgelbyggere frykter sabotasje

Avlyste folkemøtet

Politianmeldt

Tyveriet ble oppdaget da fellesrådet og menighetsrådet inviterte til informasjonsmøte i Melhus kirke onsdag kveld. Det ble straks anmeldt til politiet. Politiet ankom kirka etter at møtet var slutt.

Les også: Avlyste informasjonsmøtet

- Dette er tragisk og rett og slett en katastrofe. Jeg har ikke ord, sier fellesrådsleder Asbjørn Buklev.

Konsekvensen av tyveriet er at signering av orgelkontrakten er avlyst. To representanter fra det sveitsiske firmaet Orgelbau Kuhn som vant anbudskonkurransen, var til stede i Melhus kirke. De er begge sjokkerte over tyveriet.

Ikke spor etter innbrudd

Buklev opplyser at tyveriet ble oppdaget like før møtet startet. Orgelpipene stod oppe på et galleri, og har vært lett synlige for dem som har sittet nede i kirka. De har stått der siden de ble hentet fra ei kirke i Skottland, og skulle gjenbrukes. De skotske orgelstemmene var en viktig del av orgelprosjektet, og skulle bidra til å redusere kostnadene,og i anbudet var det tatt med at inntil 22 stemmer skulle benyttes. Rundt 15 prosent av orgelstemmene var igjen i kirka etter tyveriet.

Ikke tegn til innbrudd

Buklev forklarte både overfor de frammøtte og til Trønderbladet at det ikke er tegn til innbrudd.

Til Trønderbladet sier Buklev at kirka er låst, men har ikke innbruddsalarm. Kirka har brannalarm. Da de som skulle forberede møtet ankom kirka, var døra låst.

- Vi har ikke sjekket spor, sier Buklev.

Kirka var sist i bruk tirsdag da det var begravelse.

Galleriet der orgelpipene stod lagret, er avstengt nå inntil politiet har fått sjekket åstedet, opplyser Buklev til avisa.

- Jeg vil ikke spekulere i noe. Det er en forbrytelse i seg selv å stjele fra kirka, sier Buklev.

Kanskje nytt orgelanbud

Buklev opplyser at fellesrådet i verste fall må lyse ut orgelanbudet på nytt om pipene ikke dukker opp igjen.

Onsdagens hendelse kommer i tillegg til all den støyen det har vært rundt orgelsaken med protester på hvilket firma som vant anbudskonkurransen, vekting av anbud og oppsigelsen av kantor Bjørn Vevang.

En kriminaltekniker er på vei inn i kirka for å undersøke åstedet.
Politiet ankom Melhus kirke etter at fellesrådet hadde anmeldt tyveriet.
Mange hadde møtt opp til informasjonsmøtet.
Kantor Bjørn Vevang og orgeltekniker Espen Selbæk viste i 2012 fram orgelpipene som var lagret på galleriet i kirka. De hentet orgelstemmene i Skottland.
Folk ville stående ei stund igjen i kirka etter at møtet var slutt, for å fordøye sjokket.