Orgelkonsulent Bjørn Andor Drage opplyser at de stjålne orgelpipene er verdt fem millioner kroner.

Orgelpipene utgjorde 22 stemmer, og var over 100 år gamle. De er laget i tinn og ulike legeringer. Hver stemme har 60 piper. Noen få ligger igjen på galleriet, og antallet er så lite at de ikke kan brukes i et nytt orgel, forteller Drage.

Les også:

Fra dør til dør på jakt etter orgelpipe-tyvene

- En katastrofe for Melhus kirke

Orgelbyggere frykter sabotasje

Avlyste folkemøtet

- Katastrofalt

- Tyveriet er så katastrofalt, og jeg håper orgelpipene kommer tilbake og er uskadet, sier Drage.

Samtidig tror han at det er nok penger i orgelprosjektet til at Melhus kirke kan få et nytt orgel om orgelpipene ikke kommer til rette igjen. Fellesrådsleder Asbjørn Buklev opplyser at det må en ny anbudsrunde til.

Hardt plaget menighet

Drage har vært med i orgelprosjektet som innleid konsulent, og han mener Melhus menighet er en hardt plaget menighet.

- Det er blitt en omstendelig prosess med mye motstand. Jeg beundrer de mange flotte personene som har stått på for å få samlet inn penger. Offerviljen har vært stor, sier Drage.

Menigheten har brukt tid og penger på de skotske pipene, og kantor Bjørn Vevang og orgeltekniker Espen Selbæk brukte mye tid og strev på å få dem til Melhus fra Aberdeen i Skottland.

Tror det var gjort i hastverk

Drage var i den gruppa som oppdaget tyveriet, og han la merke til at de lange pipene stod igjen.

- Det jeg la merke til, var at de som før hadde stått pent oppstablet, lå nå bare på gulvet. Det virket som tyveriet var gjort i hastverk. For meg virker det som dette mer som sabotasje, og jeg kan ikke tenke meg at de er stjålet, sier Drage.

Orgelpipene stod i piperekker, og ei piperekke veier 50-100 kilo, forteller Drage. Han mener at to menn ville ha klart å bære ei piperekke ned fra galleriet og ut til en varebil/kassebil.

Ikke nok orgelpiper igjen

Når det gjelder mulig omsetningsverdi på orgelpipene, forklarer Drage at det alltid er en interesse for historisk materiale. Et firma kjøper opp orgelpiper og bruker dem i orgel i Øst-Europa. Handelen foregår i full offentlighet, opplyser Drage.

Orgelbyggerne som i dag torsdag skulle ha skrevet under på orgelkontrakten, skal telle hvor mange piper som er igjen. Drage anslår at det er 15 prosent igjen, og restene vil ikke være nok til å kunne brukes i et nytt orgel.