Sammenslåinga av stemmekretsen Gåsbakken med stemmekretsen Korsvegen skapte stor misnøye og uttalelser om at folk ikke ville stemme ved stortingsvalget. Det endte med at Gåsbakken fikk en lørdag med forhåndsstemming, men måtte finne seg i at stemmekretsen var sammenslått.

Gikk feil

Uro ble det ikke i nedre Melhus da de stemmeberettigede der fikk beskjed om at stemmelokalene ikke lenger var i Melhus rådhus og på Høyeggen skole. I stedet skulle alle i kretsen nedre Melhus stemme i Melhushallen. Imidlertid fikk ikke alle med seg at Melhushallen var stedet det skulle stemmes selv om det var sendt ut beskjed på valgkortet, annonsert og omtalt i pressen og i sosiale medier. I en orientering til Melhus kommunestyre som har møte på tirsdag, opplyser møtesekretær Mari Grongstad at 50–80 likevel møtte opp i rådhuset for å stemme og at disse ble skysset videre til riktig stemmelokale.

Anbefaler å se på kretser

Kretsen nedre Melhus hadde ved stortingsvalget 6203 stemmeberettigede. Etter sammenslåinga av Eid og Gåsbakken, ble kretsen Hølonda den tredje største med 1190 stemmeberettigede. De øvrige kretsene er Rosmælen, Flå, Lundamo og Hovin.

Hvorvidt det blir endring i antall stemmekretser ved kommune- og fylkesvalget om to år, er et åpent spørsmål. I evalueringa anbefales politikerne å se på stemmestedene på Hovin og Rosmælen etter at Råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne har tatt opp at det er vanskelig for rullestolbrukere å bruke disse to stedene. Rådet har påpekt at rullestolbrukere valgte å forhåndsstemme.

I alt 3634 av 11792 stemmeberettigede forhåndsstemte, og av disse tilhørte 315 stemmer andre kommer. De fleste stemte på biblioteket. 194 stemte på Melhustorget, 54 på Coop Lundamo, 160 på Coop Korsveien og 170 under kategorien andre. 473 stemmer kom via konvolutt til kommunen. Den kretsen som hadde færrest prosentvis andel som stemte når en ser på valgdeltakelsen og forhåndsstemminga under ett, var Lundamo.

Manuell telling

I evalueringa framkommer det også at det ved stortingsvalget ble benyttet 10 færre valgmedarbeidere ute på valgdagen som en følge av færre stemmelokaler og elektronisk avkryssing. Imidlertid innførte kommunaldepartementet noen dager før valget manuell opptelling av alle stemmesedler, og det ble telling både ute i kretsene og av en egen gruppe ansatte.

– Manuell opptelling etter en lang dag i valglokalet er dog ikke det optimale. Det viste seg med at noen av stemmelokalene hadde avvik i valgoppgjøret jevnfør digital telling, skriver Grongstad i evalueringa.

Kommunen brukte 713.000 kroner på valget – noe som var 150.000 kroner under budsjett. Melhus har sendt refusjonskrav til kommunaldepartementet for å få dekket merutgiftene med manuell telling.