– Enkelte har bedre råd enn andre. Vi vil gjerne hjelpe andre, og det er godt å føle at en deltar i noe, sier Iselin Hovd Martinsen.

Juleinnsamlinga

Elevene som har valgfaget innsats for andre, har bestemt seg for å hjelpe til under juleinnsamlinga menighetene i Melhus holder også i år.

– I andre valgfag gjør en noe for seg selv, mens vi gjør noe for andre, sier Hovd Martinsen.

Over 40 søkere

Diakon Tone Njøs er svært glad for at valgfagselevene vil bidra, og hun forteller at elevene både skal sitte på stand og pakke inn gaver.

For noen år siden startet menighetene med innsamling av gaver og penger til familier som ikke har økonomi til å handle inn til jul.

– Det er veldig mange søkere i år, og over 40 familier har allerede søkt. Vi skal gjøre vårt beste for å hjelpe søkerne, sier Njøs.

Får gavekort og penger

Søknadsfristen for å få bidrag, er tirsdag denne uka. Familiene får gavekort som kan brukes til innkjøp av mat, og i tillegg blir innsamlede gaver fordelt blant familiene som har søkt.

Her er det en rekke muligheter til å gi enten penger og gaver. Fredag og lørdag denne uka samt fredag og lørdag i neste uke, vil det være stands på butikker der folk kan gi penger. 7. og 14. desember skal valgfagselevene sitte på stands på Kroa senter. Dessuten blir det satt ut kurver ved stands der folk kan legge gaver enten de er innpakket eller ikke.

Det er også mulig å levere gaver på kirkekontoret. Hjemmestrikkede plagg står også på ønskelista. Njøs opplyser at matbutikker har donert matvarer og andre varer.

Siste dag for innlevering av pakker og penger er 14. desember.

Pakkens innhold

– Folk kan gjerne skrive på en lapp hva som er inni pakken, og hvilken aldersgruppe pakken er beregnet på. Årsaken til at vi ønsker at det nevnes hva som er innholdet, er at det har vært eksempler på at den ene ungen fikk 200 kroner og tegnesaker, mens den andre ikke fikk penger. Det skal ikke stå på pakken hvem som er giver, sier Njøs.

Valgfagselevene har sammen med læreren, opprettet en egen gruppe (Ønsketreet) på Facebook der folk kan se hva som er særlig ønsket av familiene. Eksempel på gaveønske er sko.

– Her kan folk se hva behovet er, og om noe lignende er kjøpt fra før, sier Iselin Hovd Martinsen.

Til årets juleinnsamling er det laget plakater, og budskapet er klart: «Ved å gi, hjelper du noen i bygda di». Tegningene på plakatene symboliserer hva unger forbinder med jul.

God innsats

Lærer Åse Margrete Mørreaunet synes bidraget valgfagselevene som er i alderen 14–15 år, er flott og hun minner om at folk får muligheten til å gjøre noe lokalt.

– Det går også an for flere å gå sammen om en gave om de synes gaven blir for dyr. I stedet for å handle til seg selv på Black Friday, kan en gi noe til andre, sier Mørreaunet.

I tillegg til valgfagselevene, stiller også frivillige opp for å hjelpe til. Blant dem er Siv Reitan og Marianne Grip.