Kirkekontoret og Frivilligsentralen i Melhus har gått sammen om en innsamlingsaksjon for å skaffe mat og nødvendig utstyr til spesielt trengende før jul. Dette er det fjerde året tiltaket gjennomføres. Ildsjelene merker stor giverglede hos folk, og de som mottar hjelp er svært takknemlige.

Les mer: Skaper julestemning på Melhus

Fredag og lørdag vil det stå bøssebærere på de fleste butikkene i hele kommunen. Over 30 frivillige er engasjert, og diakon Tove Njøs sier at veldedighetsaksjonen begynner å bli kjent blant folk.

– Mange sier de venter på oss, og det er lett å samle inn penger. I fjor fikk vi inn 30.000 kroner, pluss bidrag fra foreninger og firma på like mye, sier Njøs.

Stør økning i behovet

Da hun startet som diakon i Melhus i 2010 var det sju søkerfamilier på gavekort før jul, og pengene ble gitt av kirkas egne midler. Men kirkekontoret så at behovet økte, og etter et forsøk med flaskeinnsamling rundt på bygdene det første året, ble det etablert en giveraksjon med bøsser på butikkene.

– I fjor var det 27 familier som ba om hjelp, og bare tre av dem var flytningefamilier. Vi gir dem gavekort til mat, og en pakke med nødvendige husholdningsartikler og litt godteri før jul. Noen av familiene hjelper vi med bidrag gjennom resten av året også. Den takknemligheten vi møter er helt enorm, sier Tove Njøs.

Hun opplyser at de som søker om hjelp må gi kirkekontoret tillatelse til å innhente opplysninger om familiens økonomiske situasjon.

I tillegg til å gi penger er det også mulig å gi julegaver, som blir tatt imot av bøssebærerne. Tove Njøs opplyser at det fortsatt trengs noen til å stå med bøsser på butikkene.

Mangler mat i Melhus

Frivilligsentralen i Melhus er glad for å være med i samarbeidet om veldedighetsaksjonen. Siv Reitan sier dette har blitt et kjært «barn» i arbeidet deres før jul.

– Hva tenker du om at nesten 30 familier i Melhus trenger hjelp for ikke å sulte i jula?

– Det er ikke alle som er født på solsida, og nøden er ganske skjult for folk flest. Noen kom skjevt ut i forhold til utdanning og arbeid, andre opplever det trangt i forbindelse med nyetablering eller samlivsbrudd, mens andre har sjukdom som tærer hardt på økonomien. Hverdagen for noen er å prioritere mellom mat og nødvendige medisiner. Og de fleste ønsker at ungene skal ha klær og utstyr som gjør at de ikke skiller seg ut, og det også kan gå på matpengene løs. Noen trenger hjelp for en kortere periode, mens andre har vi kontakt med år etter år, sier Siv Reitan.

Les mer: Ringerunde gav 50.000

Pengene går til mat, husholdningsartikler og enkle julegaver. Foto: John Lerli