De politikerne som nå skal få flere oppgaver og mer å si, slik medlemmene i formannskapet, vil trolig oppleve det mer interessant å være folkevalgt. Det samme kan komme til å gjelde resten av medlemmene i kommunestyret, som en følge av en annen viktig endring, nemlig at bare kommunestyrets representanter skal sitte i de politiske utvalgene. Mer makt blir samlet i kommunestyret.

En gevinst for kommunen kan dessuten bli sparte skattekroner når det blir færre politikere som skal ha møtegodt-gjørelser og utgifter dekket. Men hvis arbeidsmengden blir noenlunde den samme, bare fordelt på færre folkevalgte, er det ikke sikkert at kommunen sparer så mye likevel. For øvrig er kanskje er det ikke så ille at folkevalgte i en kommune får noen kroner på kontoen etter at de har brukt timer på å sette seg inn i sakene og gå på møter. Politisk arbeid er ikke bare en del av demokratiet, det kan være både utviklende for den enkelte og nyttig for samfunnet, så lenge representanten ikke går lei og gjør en dårlig jobb.

Politikerne i det nye kommunestyret får nok trolig mer å gjøre, ettersom de er blitt færre og de også må ivareta oppgavene til de som var hadde som bare satt i utvalg, men ikke i kommunestyret. Det kan trolig bli et mer innsiktsfullt og handlekraftig kommunestyre, hvis medlemmene ikke dynges ned av dokumenter og møteinnkallinger.

Men det er også en fare ved at færre får mer makt. Det vet vi i verste fall kan bli det motsatte av demokrati.