Kvål har lenge hatt stagnasjon i boligbygginga, og nå ligger det an til at dette kan det bli en endring på.

35 millioner

I formannskapsmøtet i dag tirsdag skal formannskapet avgjøre om det skal benyttes utbyggingsavtale for finansiering av gang- og sykkelveien fra Losenkrysset til Hermanstad/Brannåsen. Den 2,2 kilometer lange gang- og sykkelveien er beregnet å koste 35 millioner kroner.

Fylkespolitikerne har ikke villet sette denne fylkesveistrekninga på prioriteringslista, men krever at det bygges gang- og sykkelvei langs fylkesveien før det kan legges ut tomtefelt. Fylkeskommunen har ifølge et saksframlegg til formannskapet, tilbudt seg å ta over gang- og sykkelveien senere.

Melhuspolitikerne ønsker å få i gang boligbygging, og utbyggere står klar. 700 dekar på Hermanstad er satt av til boligbygging, og minst 18 grunneiendommer er berørt.

Anleggsbidrag

Spørsmålet er hvordan gang- og sykkelveien til 35 millioner kroner skal finansieres. Rådmannen foreslår at kommunen krever at hver enkelt grunneier forplikter seg til å bidra med et anleggsbidrag pr. dekar avsatt til boligformål. Siden kommunen ikke eier fylkesveien, kan kommunen ikke ta opp lån for å få betalt gang- og sykkelveien, og har ikke så mye penger stående på fond.

Ifølge rådmannens forslag kan anleggsbidraget komme opp i 50.000 kroner pr. dekar. Dette vil bety at hver tomtekjøper må ut med 50.000 kroner ekstra for å finansiere gang- og sykkelveien. Fortsatt forhandler Melhus kommune og fylkeskommunen om gang- og sykkelveien kan få forenklet standard for å spare inn kostnader.

Rådmannen ser for seg at kommunen forskutterer kostnadene med å planlegge og bygge gang- og sykkelveien, men sikrer seg at kommunen får tilbake kostnadene ved at det inngås utbyggingsavtaler først.

For å være sikker på at pengene kommer inn, foreslår rådmannen at formannskapet vedtar at alle aktuelle grunneiere/utbyggere forplikter seg til å inngå utbyggingsavtaler med Melhus kommune, før arbeidet med å bygge gang- og sykkelveien kommer i gang.

I april i fjor var lokalpolitikere og fylkespolitikere på Kvål der Lasse og Torgeir Løftamo planlegger å legge ut flere tomter.