Under det siste formannskapsmøtet i Melhus, fortalte prosjektleder Michal Gjerde fra teknisk drift i Melhus kommune hva som er foreløpige kostnadsoverslag for nye boligfelt på Hermanstad på Kvål. Summene fikk ikke politikerne til å blekne, og ordfører Gunnar Krogstad (Ap) spurte om det er mulig å få klargjort for bygging neste år.

670 boliger

Kommunen planlegger for at det kan bli bygd 670 boliger på Kvål, og at det vil gi 1675 innbyggere.

Både utbyggere og politikere har ivret for boligbygging på Kvål, og området Hermanstad har pekt seg ut siden området ligger over den marine grense. Under denne grensa kan det være kvikkleire.

– Det er bra at det legges til rette for 1700 innbyggere, sa varaordfører Stine Estenstad (H).

Formannskapet skulle få status for gang- og sykkelveien som skal bygges til de nye boligfeltene. Gang- og sykkelveien langs fylkesveg 695 er et rekkefølgekrav for å få realisert boligfelt.

Mangel på gang- og sykkelvei har ført til at utbyggere ikke har kunnet gå i gang med planlagte boligfelt. Ifølge kommunens kostnadsoverslag, vil gang- og sykkelveien koste et sted mellom 16–22 millioner kroner.

Under prosjekteringa har Melhus kommune fått foretatt grunnundersøkelser.

– Det er kvikkleireområder, men gang- og sykkelveien er gjennomførbar, opplyste Gjerde.

Konsekvenser

Gjerde fortalte at kommunen har sett på hva som kan bli konsekvensene av en gang- og sykkelvei, og han viste til behov som barnehager, skole, vannforsyning, avløp, idrettsanlegg samt løsing av overvannsproblemer.

Ifølge avdeling teknisk drift vil kostnadene for vann og avløp totalt komme på minst 50 millioner kroner, og i dette inngår for eksempel bygging av høydebasseng og pumpestasjoner.

Formannskapet fikk også en oversikt over framdrifta i bygging av gang- og sykkelvei. Gjerde opplyste at reguleringsplanen skal ut på høring i juni eller juli, at det blir detaljprosjektering i høst eller kommende vinter, så blir det anbudsrunde og deretter er det beregnet at gang- og sykkelveien skal være ferdigstilt våren 2019. Vann- og avløpsanlegg ser teknisk drift for seg vil bli gradvis utbygd etter behov. Virksomhetsleder Jakob Storrø sier til avisa at det er etterspørselen og hvor det bygges, som avgjør hvor raskt det er behov for vann og avløp.

Informasjon

– Dette blir det fineste boligområdet, sa Fritz Arne Haugen (Sp).

Haugen spurte på nytt om involvering av grunneierne.

– Folk blir urolige av å se stikkene, sa Haugen.

Virksomhetsleder Storrø sier etter møtet at tar innspillet fra Haugen til etterretning, og at det vil gå ut informasjon til berørte grunneiere og andre i området.

HAR VENTET LENGE: Lasse og Torgeir Løftamo har siden 2005 jobbet aktivt med planene for boligfeltet Hårråbakken. Foto: Gunn Heidi Nakrem