Tor Arne Granmo er leder i Gauldal demensforening, og har et godt samarbeid med Melhus videregående skole. En klasse i helse- og oppvekstfag deltar i den årlige demensaksjonen. Elevene får flere skoletimer med Tor Arne, som opplevde demenssykdom i nær familie. De som ønsker får være bøssebærere, og klassen får litt av pengene de samler inn.

– Det er viktig å spre kunnskap, og ungdom er veldig åpne og interesserte. Mange av disse skal inn i omsorgsyrker, så det er veldig viktig å formidle kunnskap, sier Tor Arne.

Godt resultat

I fjor ble det samlet inn rundt 17.000 kroner i Melhus og Midtre Gauldal kommuner. I år håper Tor Arne på litt mer, for niende klasse ved Lundamo ungdomsskole har meldt seg som bøssebærere. Også en handballag med jenter på Ler blir med. I Midtre Gauldal vil medlemmer av demensforeninga stå med bøsser ved noen butikker, og på torsdag gir samvirkelaget i Budal litt av overskuddet fra kafeteriaen til demensaksjonen. Det samme gjør Soknedal Bakeri sitt utsalg i Soknedal.

Innsamlinga i Melhus vil gå over flere dager. Pengene vil gå til forskning på demens og forebyggende arbeid blant mennesker med demens i de to kommunene. Gauldal demensforening har blant annet arrangert hyggekvelder med underholdning på sykehjem.

Økt kunnskap og forståelse

Tor Arne Granmo merker mye større kunnskap og åpenhet rundt demenssykdommene nå enn tidligere.

– Den store TV-aksjonen i 2013 var et vendepunkt. Det er mye lettere å snakke om demens i dag, og pårørende møter mye mer forståelse, sier Granmo.

Nasjonalforeningen for Folkehelsen mener det vil kreve stor innsats i årene som kommer før man blir i stand til å stoppe eller bremse Alzheimers sykdom og andre demenssykdommer. Det kreves stor og bred forskning før man vet årsakene til at denne sykdommen oppstår, og hvordan man kan utvikle en kur mot den, skriver Nasjonalforeningen.

Fakta

Demens er en dødelig hjernesykdom.

I dag er det 77 000 mennesker med demens i Norge og tallet stiger for hvert år.

Demens fører til dårlig hukommelse, problemer med daglig gjøremål og personlighetsforandringer.

Nasjonalforeningen for Folkehelsen er interessorganisasjonen for personer med demens og deres pårørende. Hans Majestet Kong Harald er dens høye beskytter.

Demenslinjen er bemannet av sykepleiere med spesialkompetanse som svarer på spørsmål på dagtid på telefon 23 12 00 40.

Helsearbeiderklassenved Melhus videregående skole som i 2016 samlet inn penger til demensaksjonen. Arkivfoto.