Det nye regionrådet Trøndelag sør ble konstituert på onsdag, og målet er å styrke regionens utvikling. Avstanden til administrasjonssenteret Steinkjer i nye Trøndelag fylkeskommune kan bli lang, og ordførerne frykter at kommunene sør for Trondheim kan bli glemt.

De seks

Ordførerne i seks kommuner danner det nye regionrådet. Kommunene som er med er Melhus, Midtre Gauldal, Rennebu, Oppdal, Holtålen og Røros. Flere av dem er med i andre regionråd som Trondheimsregionen, og ordførerne ønsker at Trøndelag sør skal være et supplement. Dessuten samarbeider flere av kommunene sammen om Bygg vei.no som kjemper for en snarlig E6-bygging mellom Melhus og Ulsberg. Som kjent ble det ingen kommunesammenslåing for disse seks kommunene.

Ordfører Jan Håvard Refsethås fra Holtålen ble under det konstituerende møtet valgt som leder, mens ordfører Ola Øie fra Rennebu er valgt som nestleder. En av dem som har støttet opprettelsen av et slikt råd, er melhusordfører Gunnar Krogstad. Samtidig sa han da Melhus kommunestyre behandlet spørsmålet om Melhus skulle være med i rådet, at regionrådet ikke må bli en byråkratisk institusjon.

Interkommunalt samarbeid

Trøndelag sør skal fungere som interkommunalt samarbeid ifølge vedtektene. Ordførerne er åpne for å ta inn andre kommuner også. Hver kommune har en stemme i rådet. Kommunene har ifølge vedtektene, anledning til å reserve seg i saker og prosjekter. Handlingsprogram skal ifølge vedtektene, behandles av hvert enkelt kommunestyre i slutten av hver valgperiode. Om det er saker som krever beslutning i kommunestyre og eller formannskap, skal sakene sendes dit før det gjøres vedtak i regionrådet.

I tillegg har ordførerne bestemt at det skal opprettes et sekretariat, men hvordan dette skal løses, er ikke avklart ennå. Hver kommune skal betale en kontingent for å finansiere drifta.

Det nye regionrådet ønsker å stå bak en søknad om regionutviklingsmidler Trøndelag sør tidligere har sendt til fylkeskommunen. Blant punkter regionrådet synes er viktig, er næringsutvikling, mat, landbruk, treforedling, skogsdrift, markedsføring og hytteturisme.