Administrerende direktør Kjell Stokbakken hos Norsk Kylling mener det må være en fordel for de ansatte at de tidlig har fått beskjed om at det skal bygges ny fabrikk enten i Orkdal eller i Malvik, og at det vil bli betydelig færre ansatte i den nye fabrikken enn dagens fabrikk på Støren har. Ifølge tillitsvalgt Marek Hutta kan det 30 prosent færre ansatte, og det kan innebære at over 100 mister jobben. Norsk Kylling har 340–350 ansatte.

Vil gi tid

– Vi har vært uvanlig tidlig med å varsle. Det skaper uro, men vi gjør det for at de ansatte skal få tid til å områ seg, sier Stokbakken og får støtte fra den tillitsvalgte.

Inne på direktørens kontor sitter foruten direktøren og den tillitsvalgte, stortingskandidat Kristian Torve (Ap) samt Kåre Merket og Aina Bogen fra Midtre Gauldal Arbeiderparti som er på valgkampbesøk. Ingen av dem får komme inn i selve fabrikken, og Stokbakken sier at det trengs et minst to timers besøk til en slik omvisning. Selv sendte han en annen til å holde foredrag på Aqua Nor-messa om samarbeid mellom grønn og blå åker for å ha tid til besøket. Etterpå sier Torve (24) til Trønderbladet at Midtre Gauldal kommune må se framover, og ikke sitte passivt og se på at kommunen kan få stor arbeidsledighet.

– Her trengs det tøffe politikere som er frampå, og som klarer å komme i kontakt med næringslivet med tanke på nye jobber for ansatte fra Norsk Kylling. Samtidig mener jeg at kommunen har gjort sitt aller beste for å få Norsk Kylling til å velge Støren for den nye fabrikken, sier Torve.

Stokbakken var tydelig på at Norsk Kylling var i en så dårlig økonomisk situasjon at stadiet var teknisk konkurs, og at det var grunn til å glede seg over at Rema-familien likevel ville satse på Norsk Kylling. Han kom også inn på at det er et ultimatum fra Norsk Kyllings side at dyrkajord som går tapt i Orkdal som følge av fabrikktomt, skal erstattes med nydyrking eller at matjord flyttes. Går tomta i Orkdal ikke i orden, står Malvik som nummer to, forklarte Stokbakken. Midtre Gauldals tomtetilbud er for ferskt og kostnadsmessig usikkert, mener Stokbakken.

Opplæring

Mange ansatte kan altså bli stående uten jobb, og bedriften norskopplæring og kompetanseheving for å hjelpe ansatte som kan måtte se seg om etter annet arbeid.

– Vi tilbyr språkopplæring fordi det er viktig at vi blir bedre på språk internt, og for at de skal kunne finne seg jobb et annet sted. I produksjonen er 80–90 prosent ikke norske, sier Stokbakken.

De fleste ansatte er fra enten Slovakia eller Polen, og få av dem har fagbrev. Alle ansatte er i fast jobb, men det tas inn vikarer ved sykdom og i ferier. Stokbakken opplyste at det pr. i dag er tre aktive lærlinger, og at to kommer senere i år.

Som en konsekvens av at bedriften ikke lenger produserer for lager, er antall skift gått ned. Bedriften kjører ikke lenger tre skift. På dagtid er det 1–2 skift, mens vasking pågår om natta, opplyste Stokbakken.

Politikerne i Midtre Gauldal fikk nærmest sjokk da det ble klart at nyfabrikken ikke kommer til det nye industriområdet på Støren.  Under møtet pekte Aina Bogen (Ap) på at kommunen har brukt ressurser på de tospråklige barna på skolen. Reduksjonen i antall ansatte kan få store ringvirkninger for Midtre Gauldal kommune.

Fakta

¤ Den nye fabrikken skal enten bygges i Orkdal eller Malvik

¤  Tomteletinga startet med 6–7 kommuner og 20 lokasjoner

¤ Leieavtalen for tomta på Støren er til 2024, og Norsk Kylling antyder at de vil ha 35–40 ansatte igjen på Støren

¤  I nyfabrikken skal det bli mindre manuelt arbeid, og dermed færre ansatte

¤  Norsk Kylling ønsker å bygge ny fabrikk så fort som mulig fordi det ifølge bedriften, er langt dyrere å produsere i dagens fabrikk på Støren

¤  Ifølge Stokbakken er hastigheten i produksjonen satt ned med 30 prosent for å øke kvaliteten på produktene.

¤  2013 og 2014 omtales som helsvarte år med 250 millioner kroner i tap. Snuoperasjonen førte til plusstall

¤  Norsk Kylling startet i 1991 og ble tatt over av Rema i 2012

¤  Ifølge Stokbakken har Norsk Kylling fått orden på grunnleggende forhold for ansatte som tariff, rettmessig lønn og trygghet ved varsling om forhold på arbeidsplassen

¤  Fra i høst skal det være null innleie ifølge direktøren

FORTSATT HER: Leieavtalen gjelder til 2024, og Norsk Kylling ønsker å ha noe virksomhet igjen på Støren etter at nyfabrikken er tatt i bruk. Foto: Gunn Heidi Nakrem
PÅ SJEFENS KONTOR: Inne på administrerende direktør Kjell Stokbakkens kontor, gikk praten om Norsk Kylling og hvilke konsekvenser flyttinga av fabrikken kan få. T.v. Kåre Merket og Kristian Torve fra Arbeiderpartiet og t.h administrerende direktør Kjell Stokbakken.