– Hvert år de siste tre årene har vi måttet redusere staben med 1–2 personer. Jeg synes ikke det er heldig når en ungdomsskole blir for liten, og jeg synes Lundamo ungdomsskole er relativt liten, sier rektor/virksomhetsleder Bjørnar Duun ved Lundamo ungdomsskole.

Merker konkurransen

Lundamo ungdomsskole er den av de tre offentlige ungdomsskolene i Melhus, som har merket konkurransen fra den kristne ungdomsskolen på Kvål best. Skolen har hatt en kraftig nedgang i antall elever, og har nå 186 elever mens kapasiteten er på 270 elever. Utvides ungdomsskolen på Kvål, mener rådmannen at overkapasiteten blir på 100 elever og én million kroner i året.

Rektor Duun forteller at Lundamo ungdomsskole er bevisst på å bygge et godt omdømme. Skolen har de siste årene vist en bedring i mobbesituasjonen, og ifølge elevundersøkelsen ligger de nå på landssnittet. I mai skal lærere fra Lundamo ungdomsskole ha møte med kommende åttendeklasseforeldre, men det er etter at valget av ungdomsskole er gjort, opplyser Duun.

Om utvidelsen

Øya videregående skole startet i 2015 med et ungdomstrinn på inntil 60 elever fordelt på tre årstrinn. Nå ønsker skolen å utvide elevtallet for inntil 75 elever, og viser til at det nye skolebygget vil ha plass til 25 elever på hvert trinn. Rektor Ole Jørgen Stevik forteller at skolen har fått 28 søkere til 20 plasser ved åttende trinn til høsten.

– Vi har ikke gjort undersøkelser av hvorfor skolen vår er så populær, men det kan være en kombinasjon av kristen formålsparagraf, skoleveien og opplegget vi kjører. Vi kjører de samme fagene og læreplanene som offentlige ungdomsskoler, sier Stevik.

Skolen mener det sosialt sett vil være en fordel for elevene men en elevtallsøkning på 15 elever, og mener det vil gi større variasjon i undervisninga. At en økning skal gå utover offentlige ungdomsskoler, avviser Øya videregående skole og Stevik viser til at den kristne ungdomsskolen kan ta imot elever fra flere kommuner. Stevik forteller at elever kommer fra et større område enn de gjorde i starten.

Anbefaler nei

Utdanningsdirektoratet avgjør om Øya videregående skole skal få utvide, og har sendt saken over til Melhus kommune for en uttalelse. I forkant av opprettelsen av den kristne ungdomsskolen i 2015, var melhuspolitikere negative.

Rådmannen foreslår at komité for oppvekst og kultur sier nei til Øya videregående skoles ønske om utvidelse av ungdomsskolen, og begrunner det med at kommunen taper 6,5 millioner kroner i rammeoverføringer med en ungdomsskole på 75 elever på Kvål.

– Byråkratiet og politikerne har alltid hatt ei negativ innstilling til tiltak som Øya videregående og ungdomsskole har søkt om, sier Stevik.

Stevik legger til at en utvidelse på Kvål kan være gunstig for Gimse ungdomsskole, som har slitt med plassmangel.

Framtida

Melhus har tre offentlige ungdomsskoler, og alle tre har ifølge rådmannen merket svikt i elevtallet. Lundamo har mistet mest, og har fått 50 færre elever. Hvorvidt Lundamo ungdomsskole kan bli lagt ned på sikt, er ikke noe Duun ønsker å kommentere utover å vise til det rådmannen skriver i saksframlegget til komité for oppvekst og kultur.

Rådmannen anser det som meget viktig å opprettholde et «robust» ungdomsskoletilbud sør i kommunen, og mener det er lite hensiktsmessig å skysse elever til Gimse ungdomsskole.

Gimse ungdomsskole har ifølge rådmannens tall, 349 elever mens Eid skole har 64 elever på ungdomstrinnet.

BEKYMRET: Rektor/virksomhetsleder Bjørnar Duun ved Lundamo ungdomsskole får stadig færre elever. Foto: Gunn Heidi Nakrem