- Jeg føler meg alene, men det er ikke problematisk. Men jeg skulle gjerne hatt flere som er positive til at Melhus skal slå seg sammen med Skaun. Det handler om å heve blikket og se 20-30 år framover, sier varaordfører Stine Estenstad.

Lite støtte

Under de to første folkemøtene i Melhus er det kun varaordfører Stine Estenstad av dem som har sittet i panelet, som har sagt at hun går inn for en sammenslåing av Melhus og Skaun. Resten har sagt nei eller at de er i tvil om hva de skal stemme.

På folkemøtet på Korsvegen tok Alf Pedersen ordet og snakket varmt om hva som er fordelen med å ta med Skaun, og han nevnte blant annet muligheten for Melhus til å få ei strandlinje som er større enn at en kan bruke robåt.

Les også: Hva en ungdom mener

Hva med Trondheim?

Tirsdag kveld var det folkemøte i Melhus rådhus, og der var det heller ingen oppbacking av varaordføreren bortsett fra at Jan Frode Hatlen (V) oppfordret folk til å stemme og da for Skaun. Fra publikum kom spørsmålet om hvorfor Skaun ble valgt og ikke Trondheim. Ordfører Gunnar Krogstad (Ap) som går hardt inn for at Melhus skal bestå som nå, forklarte at Melhus kommunestyre ikke ville ha sammenslåing med Trondheim og at forhandlinger med Klæbu ikke ble aktuelle da Klæbu gikk til Trondheim. Et stor flertall i Melhus kommunestyre vedtok at Midtre Gauldal ikke skulle inkluderes i forhandlingene.

Les også: Tror det blir nei overalt

- Felles identitet

- Føler du at du kjemper mot mange lokale vindmøller?

- Jeg opplever at mange snakker med meg og sier at Melhus og Skaun er så like. Vi har felles identitet og historie. Jeg tror folk i ytterkantene er veldig redd for at sammenslåing skal gå utover demokratiet. I Danmark har valgdeltakelsen økt, sier Estenstad.

Estenstad mener at Melhus blir mer robust og får sterkere fagmiljøer om kommunen slår seg sammen med Skaun.

- Vi kan bli det største tyngdepunktet sør for Trondheim. Hvis vi knapt merker om vi tar med Skaun, hvorfor ikke ta dem med, sier Estenstad.

Hovedtillitsvalgt Solfrid A. Løvseth i Fagforbundet som er tidligere Ap-ordfører, har sagt under to folkemøter at hun ikke tror en vil se noe til en milliongevinst på sammenslåing slik Agenda Kaupang har skissert.

Les også: om Agenda Kaupangs rapport

Estenstad er glad for at samarbeidspartneren Arbeiderpartiet gikk med på utredning om kommunereformen.

- Arbeiderpartiet tar sin selvstendige avgjørelse. Det er ikke det at de dolker oss i ryggen, sier Estenstad.

Den andre samarbeidspartneren er Kristelig Folkeparti, og Jan Arne Bremnes og Jon Roar Bruholt forteller at partiet stiller representantene fritt når kommunestyret 21. juni skal ta stilling til resultatet av folkeavstemniga 13. juni.

Les også: Klart flertall for Melhus og Skaun

En buviking

En av dem som fulgte debatten under folkemøtet i Melhus rådhus, er varaordfører Asbjørn Leraand (Ap) fra Skaun. I Melhus rådhus møtte det opp omtrent like mange som det gjorde under folkemøtet på Korsvegen.

- Jeg synes det er interessant å se hvordan Melhus har lagt opp folkemøtene. En hører innlegg fra begge sider, og jeg hører fra høykompetansemiljø at de vil at Melhus skal gå til Trondheim, sier Leraand.

Les også. Skrev under i Skaun

Leraand vil ikke svare på spørsmålet om hva han synes om den lunkne interessen for Skaun.

Skaun har folkemøter i neste uke.

Folkeavstemninga er 13. juni i begge kommunene. 21. juni stemmer de to kommunestyrene over om det blir sammenslåing eller om kommunene skal være selvstendige. I Skaun kan folk også stemme over om de heller vil ha orkdalsalternativet.

Panelet under folkemøtene består av ordfører Gunnar Krogstad, varaordfører Stine Estenstad, opposisjonsleder Jorid Jagtøyen, rådmann Katrine Lereggen, hovedtillitsvalgt Solfrid A. Løvseth og Maren Grøthe som er leder for Melhus ungdomsråd. Helt t.h Kristin Johnsen som er sekretær for ungdomsrådet og med som medhjelper for Grøthe.